Aktuelno

Francuzi zvanično otvorili prvi solarni put na svetu

Drum od solarnih panela proizvodi dovoljno struje da napaju svu uličnu rasvetu u ovom francuskom selu.

Francuska ministarka za okolinu Segolene Royal je u mestu Tourouvre-au-Perche ove nedelje zvanično otvorio prvi na svetu solarni put dužine jednog kilometra napravljenog od 2.880 solarnih panela. Koristeći svoju tehnologiju Wattway, kompanija Colas izvela je ovaj put koji će proizvoditi dovoljno električne energije da napaja celokupnu uličnu rasvetu u selu koje broji 3.400 ljudi, piše The Guardian.

Izgradnja ovog puta od jednog kilometara koštala je 5 miliona evra što je dosta skuplje od konvencionalnih rešenja.

 

Habajući sloj napravljen je od pet slojeva silikonske smole koja štiti solarne panele od fizičkog oštećenja. Naravno, proizvodni kapaciteti zavisiće od vremenskih prilika ali se očekuje da će ovaj solarni put proizvoditi godišnje 280 megavata struje. Prosečni dnevni kapacitet je 786kWh, a proračunato je da će tokom letnjih meseci proizvoditi duplo više struje od proseka.

Povezano: Francuzi prave 1.000 kilometara solarnih puteva

Ovaj solarni put će se testirati u naredne dve godine a dalje investicije odrediće se na osnovu isplativosti. Izgradnja ovog puta od jednog kilometara koštala je 5 miliona evra što je dosta skuplje od konvencionalnih rešenja. Razvojem fotovoltričnih panela i njihovim omasovljenjem cena će sigurno ići dole, ali mesta za unapređenje ima i u sektoru izgradnje gde će se procem montaže solarnih panela urbazati što će dodatno smanjiti troškove. Francuzi imaju cilj da naprave 1.000 kilometara puteva od solarnih panela.

Informacije o učinku puta ispisuju se na tabli

Pogledajte i kako će izgledati biciklističke staze od solarnih panela.

 Foto: COLAS – Joachim Bertrand, Vianney Lecointre Twitter (1,2)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *