Aktuelno, Novi objekti

Kinesko selo bogatije za oblakoder visine 328 metara

Oblakoder visok čak 328 metara nova je atrakcija kineskog sela Huanksi, koje uživa ugled najbogatijeg sela Kine.

Huanksi je u izgradnju ovog arhitektonskog čuda uložio čak tri milijarde juana (oko 350 miliona evra). Zgrada, koja je predviđena da služi kao hotel, ima 74 sprata, a upravo je završeno i dekorisanje enterijera.

Gradnja oblakodera započeta je pre četiri godine, a za posetioce je otvoren 8. oktobra 2011, na 50-godišnjicu od osnivanja sela. Svojom visinom oblakoder Zengdi (u bukvalnom prevodu “zemlja koja se uzdiže”) upisaće se na listu najviših građevina sveta, i to kao 15. na svetu i osma u Kini.

Huanksi koji je površinski nešto više od dva puta veći od Vatikana, prvo je selo u Kini čiji je BDP 2003. godine bio 10 milijardi juana (oko 1.180.000.000 evra).

Prihodi sela najviše dolaze od industrije čelika, tekstila i turizma. Godišnje Hunksi poseti više od dva miliona turista.

Ovo zgrada je zaokupila pažnju javnosti, ne samo impozantnošću, već i velikom statuom vola koja se nalazi u okruglom vidikovcu na vrhu oblakodera, a za čiju izradu je utrošena čak tona čistog zlata.

Neki su kritikovali zgradu jer misle da se na taj način Huanksi razmeće svojim bogatstvom, ali je Sun Haijan, zamenik seoskog starešine i Komunističke partije, rekao da ona predstavlja simbol kojim Hunkasi “osvaja globalno”.

Vu Renbao, seoski starešina i šef partije, kaže da su stanovnici Huanksija sami izgradili zgradu dokazavši da imaju sposobnost da ispunjavaju velike projekte.

首钢“水晶鞋”
首钢“水晶鞋”
Situacija
Situacija

 (B92)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. pao kapak

    Mogli bi i u Kaludjerici nesto ovako da naprave.

  2. djicamen

    Treba se obratiti O´ Djilasu da nam napravi ovo u Kaludjerici,baš bi bila fora 🙂

Ostavite odgovor

Obavezna polja *