Aktuelno, Novi objekti

Kinesko selo bogatije za oblakoder visine 328 metara

Oblakoder visok čak 328 metara nova je atrakcija kineskog sela Huanksi, koje uživa ugled najbogatijeg sela Kine.

Huanksi je u izgradnju ovog arhitektonskog čuda uložio čak tri milijarde juana (oko 350 miliona evra). Zgrada, koja je predviđena da služi kao hotel, ima 74 sprata, a upravo je završeno i dekorisanje enterijera.

Gradnja oblakodera započeta je pre četiri godine, a za posetioce je otvoren 8. oktobra 2011, na 50-godišnjicu od osnivanja sela. Svojom visinom oblakoder Zengdi (u bukvalnom prevodu “zemlja koja se uzdiže”) upisaće se na listu najviših građevina sveta, i to kao 15. na svetu i osma u Kini.

Huanksi koji je površinski nešto više od dva puta veći od Vatikana, prvo je selo u Kini čiji je BDP 2003. godine bio 10 milijardi juana (oko 1.180.000.000 evra).

Prihodi sela najviše dolaze od industrije čelika, tekstila i turizma. Godišnje Hunksi poseti više od dva miliona turista.

Ovo zgrada je zaokupila pažnju javnosti, ne samo impozantnošću, već i velikom statuom vola koja se nalazi u okruglom vidikovcu na vrhu oblakodera, a za čiju izradu je utrošena čak tona čistog zlata.

Neki su kritikovali zgradu jer misle da se na taj način Huanksi razmeće svojim bogatstvom, ali je Sun Haijan, zamenik seoskog starešine i Komunističke partije, rekao da ona predstavlja simbol kojim Hunkasi “osvaja globalno”.

Vu Renbao, seoski starešina i šef partije, kaže da su stanovnici Huanksija sami izgradili zgradu dokazavši da imaju sposobnost da ispunjavaju velike projekte.

Situacija
Situacija

 (B92)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. pao kapak

    Mogli bi i u Kaludjerici nesto ovako da naprave.

  2. djicamen

    Treba se obratiti O´ Djilasu da nam napravi ovo u Kaludjerici,baš bi bila fora 🙂

Ostavite odgovor

Obavezna polja *