Univerzitetski centar; Foto: Zavod
Arhitektura

Tašmajdan sa Univerzitetskim centrom u Beogradu od sada zaštićena celina

Ova celina predstavlja materijalno svedočanstvo početka savremenog evropskog razvoja i širenja varoši van šanca.

Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Tašmajdan sa Univerzitetskim centrom u Beogradu dobio je status kulturnog dobra-prostorno kulturno-istorijske celine.

Radni tim Zavoda koji je uradio istraživanje i Predlog odluke o utvrđivanju su Bojana Ibrajter Gazibara dipl. istoričar umetnosti, Olivera Petrović, dipl. prostorni planer, Nela Mićović dipl. arheolog i Snežana Negovanović dipl. snimatelj slike.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ova celina predstavlja materijalno svedočanstvo početka savremenog evropskog razvoja i širenja varoši van šanca.

Ova celina predstavlja materijalno svedočanstvo početka savremenog evropskog razvoja i širenja varoši van šanca. Tesno je vezana za razvoj Bulevara kralja Aleksandra i transformaciju Beograda iz orijentalne varoši u prestonicu po uzoru na zapadnoevropske metropole.

Dok se kroz novo uređenje prati transformacija od turske varoši ka modernom gradu, kroz upravne odluke – poput izmeštanja fišekdžija na periferiju – prepoznaje se politika čuvanja stare varoši i njenog planskog širenja naseljavanjem siromašnih zanatlija na ovom prostoru.

Čitanje Hatišerifa na prostoru uz današnju crkvu Svetog Marka 1830. godine, zatim podizanje stare crkve i izmeštanje groblja iz Brankove ulice na prostor Tašmajdana, predstavljalo je polaznu tačku za afirmisanje novog prostora za život srpskog stanovništva.

Prva polovina 20. veka je, sa izgradnjom brojnih monumentalnih javnih objekata na levoj strani Bulevara, sve do Studentskog doma kralja Aleksandra, u ogromnoj meri doprinela arhitektonsko-urbanističkom uobličavanju, reprezentativnosti i vrednosti čitavog prostora.

Foto: Zavod

Univerzitetski centar predstavlja jednu od najuspelijih celina izvedenih u Beogradu tokom više decenija.

Nekadašnja gradska periferija postala je novi centar Beograda sa snažnim kulturno-obrazovnim akcentom – Univerzitetskim kompleksom. Univerzitetski centar predstavlja jednu od najuspelijih celina izvedenih u Beogradu tokom više decenija, koja je rasla i razvijala se u skladu sa potrebama vremena, ali sve vreme prateći jasnu ideju kompleksa koji je svojim sadržajima namenjem potrebama studenata i fakultetima.

Foto: Zavod

Svedok modernog ali i zaboravljenog života

Park Tašmajdan je formiran na prostoru koji je vekovima imao različite uloge i namene. Izmeštanjem groblja počinje nova etapa u istoriji Tašmajdana. Novim Generalnim urbanističkim planom iz 1950. godine, Beograd je konačno dobio dugo očekivanu zelenu oazu u samom centru grada.

Tašmajdan sa Univerzitetskim centrom u Beogradu čuva u svojoj arhitektonsko-urbanistističkoj slici sve mene ovog dela Beograda i otkriva smene upravnih, socijalnih i društvenih tendencija vezanih za predmetni prostor. Ono je kao takvo svedok modernog, ali i kroz vekove zaboravljenog života.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Milos

    Ovo ko se sjetio da konacno uradi, svaka mu cast. Ali, ima par pitanja koje se tu javljaju. Koji je stepen zastite tog prostora, da li to znaci de ne moze kamicak da se pomakne, ili ima neke sanse za uredjenje tog prostora? Npr. – prostor izmedju Tehnickih fakulteta i Masinskog? Neki polu parking, polu prolaz, samo cekas nekog portira da izleti odnekud da te goni. Onda ta neka bespotrebna blokada od Vuka, pa izmedju pomenutih fakulteta, ne znam zasto se ne bi moglo direktno ici kroz sredinu ka Tasmajdanskom parku, cije je to i zasto je ogradjeno? I onaj prostor iza crkve Sv. Marka, takodje ostatak nekog dijeljenja… Uglavnom, mislim da ne treba dozvoliti da radi ko sta hoce tu, ali ima svakako mjesta za unapredjenje.

    A drugo je pitanje zasto je jedan od centara studentskog zivota prakticno u centru grada? Zar ne bi bilo bolje te fakultete i domove izmjestiti na neku perifernu lokaciju da ne placaju studenti kirije od 400 evra, da se ne guzvaju po busevima i stalno trce na deset strana? Mada, ono jeste dobar osjecaj da nisi u nekoj izolaciji, ili kampusu, sta ja znam sta je bolje.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *