Nagradnju novosadske gimnazije potpisuje Studio D’ART; Foto: Studio D’ART
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Lebdeći kubusi kao kruna nadgradnje Gimnazije Isidora Sekulić u Novom Sadu

Pogledajte kako je objekat iz 1936. godine dobio još jednu etažu uz maksimalno poštovanje ne samo arhitektonskog nasleđa već i karaktera izgrađene sredine.

Gimnazija Isidora Sekulić nalazi se u centralnoj gradskoj zoni Novog Sada, okružena objektima visoke arhitektonske, kulturne i istorijske vrednosti. Zbog toga je bilo potrebno pristupiti projektu adaptacije, rekonstrukcije i nadgradnje objekta s posebnom pažnjom.

Projekat je poveren novosadskom Studiju D’ART, na čelu sa Dubravkom Đukanović, koji je svojim projektnim rešenjem adaptacije i rekonstrukcije sa dogradnjom jedne etaže ispoštovao okolnu arhitekturu i karakter izgrađene sredine.

Srodni linkovi na Gradnja.rs:

Originalna zgrada je iz 1936. godine; Studio D’ART

Zgrada je građena 1936. godine prema projektu Slavka Kosirovića za potrebe Ogledne osnovne škole „Kraljević Andrej“.

Cilj je bio da se da se svojom formom, volumenom, oblikovanjem i materijalizacijom novodograđena etaža u potpunosti uklopi u zatečenu, nepretencioznu, arhitekturu postojećeg objekta. Zgrada je građena 1936. godine prema autorskom projektu arhitekte Slavka Kosirovića za potrebe Ogledne osnovne škole „Kraljević Andrej“.

Novoprojektovana etaža, na kojoj se nalaze četiri učionice, laboratorija, dva sanitarna čvora i profesorski kabinet, pozicionirana je na mestu nekadašnjeg potkrovlja radi proširenja radnog prostora gimnazije namenjenog odvijanju nastavnih i vannastavnih aktivnosti.

Osnova novoprojektovanog prostora

Lebdeći kubusi kao centralni momenat

Stepenišna krila se završavaju „lebdećim“ kubusima koji uvode novi, savremeni, element arhitektonskog oblikovanja fasada objekta, dok su u njima formirani intimniji prostori s pogledima ka najznačajnijim objektima Novog Sada. Ovim prostor su osmišljeni za održavanje manjih društvenih skupova.

Pogled iz kubusa; Studio D’ART

Fasadni panela u boji prirodnog drveta korišćeni su kako bi se naglasili novoformirani otvori „lebdećih“ kubusa.

Svedena paleta boja i kratka lista primenjenih materijala ključni su za konačan izgled i ukupni utisak kojim novoprojektovana građevina odiše. Fasade su obrađene ravno malterisanim belim površinama, a novi materijal u vidu fasadnih panela u boji prirodnog drveta.

Ovi paneli korišćeni su kako bi se naglasili novoformirani otvori „lebdećih“ kubusa i novih otvora nadgrađene etaže uokvirenih plitkim vencom gde je, kao zaštita od sunca, projektovano postavljanje perforiranih brisoleja.

Pre i posle; Foto: Studio D’ART
Svedena paleta boja i kratka lista primenjenih materijala ključni su za konačan izgled; Studio D’ART

Faktografija

  • ime projekta: Nadgradnja Gimnazije Isidore Sekulić
  • projektantska kuća: Studio D’ART d.o.o.
  • adresa: Vladike Platona br. 2, 21000 Novi Sad
  • vrsta objekta: gimnazija
  • godina završetka radova: 2022.
  • površina objekta: 3.268 m2

 

Odabrali smo za vas:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. Arhi

    Odlično. Nadogradnja ali u pravom pozitivnom smislu te reči jer je arhitektura postojećeg objekta unapređena. Svaka čast

  2. Biljana

    Zahvaljujem na pravom arhitektonskom i urbanističkom biseru grada. Najbolja lekcija profesorice mladom naraštaju.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *