Građevinarstvo

Ovaj materijal može napraviti revoluciju u pravljenju laganog nameštaja

Corelam je valovita iverica koja je veoma izdržljiva a pritom ima veoma malu specifičnu težinu.

Dosta vam je više teških kreveta i masivnih ormana? Kada se kaže selidba svi odmah pomisle na iskrivljena leđa od nošenja teškog nameštaja. Tom problemu će uskoro odzvoniti jer je tim iz Vankuvera patentirao tanku  valovitu ivericu koja može da ponese težak teret. Hoćete odmah da naručite šleper ovog materijala? Samo polako…

Corelam omogućava pravljenje veoma laganog nameštaja koji je pritom veoma izdržljiv.

 

Kanadski studio Corelam osmislio je revolucionarni materijal kojem je potrebno drastično manje energije i samo četvrtina količine drveta koliko je inače neophodno da se proizvede ploča univera standardne veličine. Za pravljenje ovog materijala, kojeg će korisnici obožavati a stolari možda i ne, koristi se hidraulična presa koja pritiskom od 400 tona pravi talase koji materijalu daju poprečnu krutost.

Kupci će sigurno biti oduševljeni nameštajem od ovog materijala jer em je lagan, em veoma lepo i neobično izgleda zbog svoje talasaste forme. A stolari? Stolari će se hvatati za glavu u nadi da pronađu rešenje kako da ove valovite ploče geruju, buše, kače ili seku.

Corelam: Mala specifična težina, velika krutost

Corelam nameštaj

Tehniku pravljenja Corelama razvio je Kristijan Blit na svojim studijama na finskom univerzitetu Alto dok je istraživao kako da savije ivericu kako bi je napravio čvršćom. Došao je do rešenja koje je vremenom usavršio a potom i patentirao za ceo svet. Dok su nagrade stizale sa svih kontinenata, Blit je razmišljao kako da ovaj materijal stavi u proizvodnju i odlučio je da je najbolje da kupcima ponudi gotov proizvod umesto da prodaje repro-materijal. To je verovatno trenutno rešenje dok drvna industrija ne uvidi potencijale ovog rešenja i dok od Blita ne otkupi prava za korišćenje, potencijalno lukrativne, licence. Onda će uslediti prava revolucija, a do tada pogledajte kako izgleda nameštaj koji se već sada nalazi u prodaji… doduše u preko Kickstartera.

Lean-To je polica koja se lako može sklopiti i rasklopiti. Polica se može nasloniti na zid, ili se upariti sa još jednom policom gde će zajedno formirati policu u vidu merdevina.

Round-about je multifunkcionalno parče nameštaja koje može poslužiti kao hoklica sa spremištem ili kao kafe stočić. Jedna stana pokretnog poklopaca je tapacirana tako da se može koristiti za različite situacije. U sredini poklopca je rupa koja omogućava da je lako otvorite ali i da kroz nju provučete kabel od punjača mobilnog telefona. Zgodno!

Capilano je ofinger za predsoblja koji može da služi i kao mini-polica.

Više o ovom materijalu pročitajte na Studio Corelam ili naručite proizvode preko Kickstartera.

Foto: Studio Corelam

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Srdjan

    Poštovanje,

    Pročitao sam tekst o ovom materijalu i jako mi se dopao. Primetio sam na uvećanoj slici da se ne koristi iverica nego listovi furnira, što znači da je ovo u stvari vrsta otpreska a ne ploča iverica. Da li možete da mi odgonetne šta u stvari koriste?

    Unapred se zahvaljujem

    P.S. Sajt je fenomenalan, redovno citam sta postavljate, samo napred 🙂

Ostavite odgovor

Obavezna polja *