Subvencije kreću od 3. septembra
Aktuelno

Kina gradi veliku solarnu elektranu u Černobilju

Dve kineske kompanije gradiće novu solarnu elektranu u zoni nuklearne centrale koja je eksplodirala 1986. godine.

Zona izmeštanja u Ukrajini koja se prostire u radijusu od 30 kilometara oko nuklearne centrale sada je prekrivena šumom i šipražjem. Međutim, kineska kompanija GCL System Integration Technology zajedno sa još jednom kompanijom planira da tu zonu delimično prekrije i solarnim panelima izvlačeći najbolje iz postojeće situacije.

Ovaj projekat doneće velike koristi za društvo i ekonomiju jer će solarna elektrana pozitivno uticati na okolinu sa svojom zelenom i obnovljivom energijom.

 – izjavio je Shu Hua, predsednik kompanije GCL-SI za Reuters.

Zona izmeštanja u Černobilju dugo je bila zatvorena za javnost i posete. Međutim, nakon poklapanja reaktora čeličnim sakrofagom vrednog 1,6 milijardi dolara, čiji se završetak radova očekuje naredne godine, izgradnja solarne elektrane mogla bi da počne. Iz GCL-SI tvrde da će zona biti sigurna i bezbedna za rad.

Ukrajina je usvojila zakon koji dozvoljava poljoprivredne i druge aktivnosti u zoni izmeštanja, što znači da je radijacija pod kontrolom.

 – izjavio je jedan menadžer anonimno za Reuters.

Kineske kompanije veoma su zainteresovane za iskorišćenje potencijala sunčeve energije tako da su širom sveta pokrenuli brojne projekte na izgradnji solarnih elektrana stavljajući se tako, zajedno sa SAD, u lidersku poziciju u ovoj oblasti.

Zato ne čudi podatak da se čak 72% svih komponenata za iskorišćavanje solarne energije na svetu napravi u Kini.

Kliknite na sliku i saznajte kako napreduje pokrivanje reaktora u Černobilju:

cernobilj-sarkofag

Naslovna fotografija: Asia Chang, Unsplash

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *