Promenadu karakteriše perforirana fasada od Alubonda; Fotografije: Igor Conić
Izdvojeno, Novi objekti

Otvaramo vrata novosadske Promenade – najvećeg tržnog centra u zemlji

Iako još uvek nisu otvoreni svi lokali, a čeka se i puštanje garaže u rad, Promenada je otvorena za javnost. Ovo su naši prvi utisci. 

Na uglu ulica Bulevar oslobođenja i Bulevar cara Lazara u Novom Sadu, danas je otvoren najveći šoping centar u našoj zemlji, Promenada. Ovaj šoping centar, čija je ukupna izgrađena površina 150.000 kvadratnih metara, investicija je kompanije NEPI Rockcastle vredna više od 128 miliona evra. A kako izgleda unutra?

Promenada je projektovana tako da dozvoli prodor velike količine prirodnog svetla što je omogućilo da enterijer tržnog centra deluje svetlo i vedro. Amorfne forme na plafonima i zidovima u centralnoj zoni omekšavaju prostor pa sve deluje prirodnije. Međutim, u rubnim krilima tržnog centra forme postaje kockastije i oštrije što deluje i da prostor izgleda hladnije, a tome doprinosi i korišćenje hladne LED rasvete.

Još ima lokala koji nisu završeni

Nisu otvoreni svi lokali, a ni garaža za 1.500 vozila još uvek nije spremna za rad.

Iako smo u našoj prethodnoj reportaži o Promenadi od pre 15 dana konstatovali da su brojni lokali tek u početnim fazama radova, priznajemo da smo prijatno iznenađeni da je preko 90 posto lokala otvoreno. „Ovo je bila dobra škola za sve nas“ – objašnjava jedan od inženjera koji je uradio kompletno opremanje lokala u Promenadi za manje od 20 dana, ali dodaje i da ne bi voleo da je ponovo pohađa.

Kako je Aleksandra Zdravković, leasing menadžer u Promenadi, objasnila za naš portal, „lokali su urađeni po poslednjim standardima“ pa se može primetiti da su se pojedini zakupci, kao što su Nike, Manual ili Zara, veoma potrudili oko enterijera. Maloprodajni prostor organizovan je na 48.000 kvadratnih metara gde se smestilo 160 brendova.

Centralni hol
Centralni hol
Bočni traktovi
Bočni traktovi

A dozvola?

Međutim, da još ima da se radi na Promenadi svedoči prisustvo brojnih majstora i mehanizacije koji izvode radove na parternom uređenju oko tržnog centra. Takođe, garaža za 1.500 vozila nije otvorena za javnost. Trenutno su u fazi završni radovi na molerskim radovima u garaži, a kako za naš portal menadžer šoping centra Boris Stevović objašnjava „problem sa podzemnim vodama nema i o toj stvari će konačnu reč dati stručna lica“.

Ipak, Promenada je otvorena bez upotrebne dozvole, odnosno, kako navodi Voice, s dozvolom za probni rad koju je izdala stručna komisija IBS-Instituta iz Novog Sada, koju je angažovao sam investitor. Bilo kako bilo, primetno je da je Promenada otvorena bez prisustva čelnika iz vlade, pokrajine ili grada.

Garaža za 1.500 vozila još nije otvorena
Garaža za 1.500 vozila još nije otvorena
Radovi na parternom uređenju neće skoro biti gotovi
Radovi na parternom uređenju neće skoro biti gotovi

U okviru dvorišnog prostora Promenade izbetonirana su tri košarkaška terena, a tu su i dve prostrane terase koje još nisu otvorene za javnost.

Pročelje Promenade
Pročelje Promenade
Ispred Promenade su otvorena tri terena za basket
Ispred Promenade su otvorena tri terena za basket

Pogledajte još fotografija eksterijera:

Promenada je otvorena u 13 časova.

Promenada je proradila tačno u 13h kada su otvoreni svi ulazi

Pogledajte kako izgleda unutar Promenade:

Otvaramo Promenadu!

Posted by Gradnja on Thursday, November 15, 2018

 

Ostaje da vidimo kako će se Promenada snaći u tržišnoj utakmici pored Merkatora, koji se nalazi tačno preko puta, i tržnog centra BIG koji je najavio proširenje kapaciteta.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. Vladimir

  Kada je vec najveci.. mogli su da uloze i u vizual (logo, font, boje), da sve dobije jednu lepu celinu!

 2. Radovan

  Prerano otvoreno. Mnogo je zagusljivo, prasine svuda, prodavnice ne popunjene. Bolje da su je otvorili krajem decembra a da blista nego 15. novembra a da se ljudi guse u prasini i razgledaju delimicno srdjene objekte.

 3. aSBo

  jedan od najvecih urbicida na balkanu i evropi generalno!em jos basket na behaton plocama..neka, hvala!

 4. Josip B

  Kako sada najveći samo „u zemlji“?
  Mogao je da bude pristojan objekat, i fasada je obećavala. Sada, kada je gotovo, vidi se da je trešerana. Kao da smo u industrijskoj zoni ili pored auto-puta negde na nemačkoj periferiji. Nakićeno je i apsolutno nekonzistentno spolja. To je lokacija za košarkaške terene, operu ili botaničku baštu, a vi ste doveli ruglo skoro u centar grada. SPENS ne dirajte!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *