Tržni centar Rajićeva
Aktuelno

Otvoren tržni centar Rajićeva u najužem centru Beograda

Prvi šoping centar u najpoznatijoj beogradskoj ulici – Knez Mihailovoj danas je zvanično otvoren.

Šoping centar u Rajićevoj ulici je investicija je izraelske kompanije Ashtrom Group vredna 80 miliona evra, a u novih 15.300 kvadratnih metara prostora dizajniranih za uživanje i kupovinu u centru grada, smestilo se više od 80 lokala i 450 podzemnih parking mesta.

Poštovanje istorijskog nasleđa

Urbanistički, kompleks je sagrađen od trajnih, prirodnih i industrijskih materijala uz korišćenje savremenijih tehnologija i istovremeno poštovanje istorijskog nasleđa lokacije, sa ciljem da sačuva tradiciju najrazvijenijeg trgovinskog centra grada i odgovori na sve moderne potrebe posetilaca.

Arhitektonsko rešenje centra delo je akademika Milana Lojanice i profesora Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladimira Lojanice.

 

Arhitektonsko rešenje centra, koje iza sebe ima nagradu međunarodnog arhitektonskog konkursa, delo je akademika Milana Lojanice i profesora Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladimira Lojanice, ali i višegodišnje saradnje sa svim nadležnim institucijama, dok su u izvođenju radova angažovani isključivo lokalni podizvođači.

„Pre početka radova sprovedene su dve faze arheološkog istraživanja u kojima je učestvovao Gradski zavod za zaštitu spomenika i Arheološki institut. Nađeni su ostaci iz drugog, četvrtog i 17. veka koji su rekonstruisani, sačuvani i prezentirani. Ljubaznošću Narodnog muzeja u Beogradu, imamo izložene ostatke kamene arhitektonske plastike iz rimskog doba u zastakljenim basenima na ulazima u objekat, koji vraćaju građanima na uvid deo istorije tog mesta koji im pripada“ rekao je Vladimir Lojanica, arhitekta projekta.

Prilazi

Rajićeva Shopping Centar ima sve servisne jedinice neophodne za udobnost svakodnevnog života, kao što su supermarket, apoteke, mobilni operateri, odeća, kućne potrebštine i elektronika. Na ovaj način, projekat neće biti samo nova gradska destinacija, već i važan deo lokalne i poslovne zajednice.

Šoping centar će imati posebne ulaze sa svih strana: iz Knez Mihailove, ulice Kralja Petra, kao i iz Pariske i Uzun Mirkove, što ga čini lako dostupnim za sve sugrađane koji dolaze sa različitih strana grada, kao i parking prostor na 3 nivoa sa 450 mesta (ulaz iz Uzun Mirkove ulice).

Prva Lego prodavnica

Pored vodećih brendova kao što su Tommy Hilfiger, Scotch & Soda, Lindex, Springfield, Levis, Huawei, Timberland, Pandora, Esprit, Carpisa, Extreme Intimo, Nine West, Yamamay i mnogih drugih, neki brendovi pojavili su se po prvi put na našem tržištu u okviru Rajićeva Shopping Centra. Tu su Calvin Klein Jeans, Armani Exchange, kao i Moschino, Valentino Red, Emporio Armani u okviru prodavnice Mia Maya. Čuveni danski proizvođač kockica po prvi put u Srbiji ima svoju zvaničnu radnju Lego Shop.

Foto: via Newmoment

Kada ste već tu pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. Zoran

  Znam da necete objaviti ovu poruku, ali se nadam da cete je bar procitati… Ukoliko imate morala, bar u sebi, precutno priznajte da je ovo najneodgovorniji projekat koji je u Beogradu realizovan jos od njegovog nastanka. Prvenstveno zbog lokacije, konteksta i apsolutnog nepostovanja istorijskog nasledja. Tuzno je da se neko ko zastupa strucnu javnost bavi promocijom ovakvog objekta koji je pogresan po svim mogucim kriterijumima… Jos tuznije je to da se iza njega krije potpis akademika i profesora, nekog ko bi svoje znanje trebalo da prenosi novi generacijama arhitekata…

  1. Radovan

   Zorane, potpuno se slažem sa Vama. Možda bih samo dodao da bih ja u svom izlagnju bio još oštriji da ne kažem grublji.
   Pozdrav!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *