Arhitektonski biroi CUBO Arkitekter i TERROIR predstavili su novi, energetski efikasni dom za studente kojeg odlikuje niz „zelenih“ karakteristika.

Iako spolja ova rezidencijalna sedmospratnica ne odudara od okolnih zgrada, unutra┼ínji prostor krije nekoliko zanimljivih i inovativnih primena energetski efikasnog dizajna koji je prilago─Ĺen danskim klimatskim uslovima.┬áKubi─Źni oblik zgrade integralni je deo energetski efikasnog dizajna budu─çi da kroz svoj kompaktni volumen osigurava najbolju u┼ítedu energije, pi┼íe CroEnergo.

studentski-dom-danska-1

Uklju─Źivanjem atrijuma u telo zgrade kao i njegovim grejanjem na 20 stepeni Celzijusa zna─Źajno se smanjila potro┼ínja energije unutar zgrade, a zbog posebno osmi┼íljene orijentacije zgrade postigle su se dve ju┼żne fasade kako bi se maksimalno iskoristila pasivna solarna energija i smanjili termi─Źki gubici.

studentski-dom-danska-2 studentski-dom-danska-3

Studentski stanovi okru┼żuju veliki atrijum koji menja boju po spratovima. Tako je prizemlje obojeno ┼żutom bojom, dok su najvi┼íi spratovi crvene boje te u potpunoj suprotnosti u odnosu na betonsku fasadu.

studentski-dom-danska-6studentski-dom-danska-4 studentski-dom-danska-5 studentski-dom-danska-7

Pogledajte i ovaj studentski dom koji je napravljen od napuštenih silosa.