Novi objekti

Pogledajte kako izgleda studentski dom u Danskoj

Arhitektonski biroi CUBO Arkitekter i TERROIR predstavili su novi, energetski efikasni dom za studente kojeg odlikuje niz „zelenih“ karakteristika.

Iako spolja ova rezidencijalna sedmospratnica ne odudara od okolnih zgrada, unutrašnji prostor krije nekoliko zanimljivih i inovativnih primena energetski efikasnog dizajna koji je prilagođen danskim klimatskim uslovima. Kubični oblik zgrade integralni je deo energetski efikasnog dizajna budući da kroz svoj kompaktni volumen osigurava najbolju uštedu energije, piše CroEnergo.

studentski-dom-danska-1

Uključivanjem atrijuma u telo zgrade kao i njegovim grejanjem na 20 stepeni Celzijusa značajno se smanjila potrošnja energije unutar zgrade, a zbog posebno osmišljene orijentacije zgrade postigle su se dve južne fasade kako bi se maksimalno iskoristila pasivna solarna energija i smanjili termički gubici.

studentski-dom-danska-2 studentski-dom-danska-3

Studentski stanovi okružuju veliki atrijum koji menja boju po spratovima. Tako je prizemlje obojeno žutom bojom, dok su najviši spratovi crvene boje te u potpunoj suprotnosti u odnosu na betonsku fasadu.

studentski-dom-danska-6studentski-dom-danska-4 studentski-dom-danska-5 studentski-dom-danska-7

Pogledajte i ovaj studentski dom koji je napravljen od napuštenih silosa.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *