Sećanje na stotine hiljada ubijenih u Jasenovacu uskoro će se čuvati u novom Memorijalu kojeg je projektovao arhitekta Slobodan Maldini.

Budući Spomen-kompleks na obali Save biće mesto komemoracije i odavanja počasti, ali i ambiciozni naučni centar, koji će biti nezaobilazna adresa za sve istraživače Jasenovca, Holokausta i genocida u NDH, pišu Novosti.

Izgradnja Memorijalnog centra Donja Gradina biće zvanično najavljena u avgustu, prilikom obeležavanja 75. godišnjice osnivanja jasenovačkog logora. Idejno rešenje uradio je poznati beogradski arhitekta Slobodan Maldini, a njegov projekat usvojila je Vlada Republike Srpske, koja stoji iza ovog poduhvata. Maldinijevo rešenje podržala je Srpska pravoslavna crkva, Svetska organizacija Roma i Savez jevrejskih opština.

memorijalni-centar-donja-gradina-4

3D animaciju celog prostora možete videti na ovom YouTube snimku(onemogućen embed)

Memorijal u Donjoj Gradini, prema autorovoj zamisli, činiće glavni objekat površine 2.500 kvadrata sa velikim platoom, trg za manifestacije i tri odvojena objekta posvećena sećanju na stradale Srbe, Jevreje i Rome.

Jasenovački logor bio je smešten u predratnoj ciglani. Po ugledu na nju zamišljena je centralna zgrada kompleksa koja će biti urađena od opeke ispečene od zemlje sa područja Donje Gradine.

– objašnjava arhitekta Maldini.

U ovalnoj osnovi zgrade Memorijalnog centra krije se ideja o snažnom prisustvu četiri osnovna elementa prirode. Biće sagrađen od zemljane opeke, a u okolini će se nalaziti kanali napunjeni vodom. Objekat će biti pokriven staklenom kavernom kroz koju prolazi svetlo, odnosno vazduh. Četvrti element, vatra, biće prisutna u formi večnog ognja u tri posebna objekta namenjena sećanju na stradale Srbe, Jevreje i Rome.

memorijalni-centar-donja-gradina-3

Centralna zgrada Memorijalnog centra inspirisana je oblikom pekarske peći. To je i oblik materice koja predstavlja izvor života, ali i spojenih šaka koje iz vode uznose život. Time se šalje poruka da život pobeđuje svako zlo i smrt.

Objekti namenjeni čuvanju sećanja na stradale logoraše srpskog, jevrejskog i romskog naroda u obliku su kupe i cilindra na kružnim osnovama. Kupe su preuzete sa oblika kružnih peći u kojima je pečena opeka, koje su u ratu prepravljene u krematorijume u kojima su spaljivana tela ubijenih.

memorijalni-centar-donja-gradina-2

Bez honorara

Kompleks u Donjoj Gradini biće izgrađen u minimalističkom, gotovo asketskom duhu. To je razlog što će koštati između četiri i sedam puta manje od radova čija su rešenja stigla na međunarodni konkurs. Opeka, beton, čelik i staklo su materijali koji će biti korišćeni. Objekat će prema Maldinijevoj računici koštati svega 1,7 miliona evra.

Neuspešan konkurs

Put do projekta budućeg Memorijalnog centra u Donjoj Gradini počeo je prošle godine raspisivanjem međunarodnog konkursa. Prijavljen je, međutim, mali broj radova, čiji je kvalitet bio ispod očekivanja. Rešenja su većinom bila skupa i nefunkcionalna, a umesto raspisivanja novog konkursa Vlada RS odlučila je da Slobodanu Maldiniju poveri izradu konačnog rešenja.

Pogledajte i kako izgleda ova kapela u Grčkoj:

Pravoslavna kapela oblikovana u duhu savremene arhitekture