Aktuelno, Novi objekti

Gradnja energetski efikasnog šoping centra u Beogradu

Projektantska kuća Projmetal iz Beograda predstavila je na Međunarodnoj konferenciju o arhitekturi i nekretninama Blok 2010, projekat izgradnje prvog energetski efikasnog šoping centra Trošarina u glavnom gradu, koji će imati 70.787m2.

„Za realizaciju tog projekta nedavno su dobijene sve potrebne dozvole“, izjavila je predstavnik kompanije Projmetal Marija Petković dodajući da je ta kompanija projektant i izvođač radova.
Objekat je projektovan da među prvima u regionu konkuriše za vodeći međunarodni standard – LEED sertifikat za energetski efikasne i ekološke objekte.

Treći po redu šoping centar u glavnom gradu, čiji je autor arhitekta Milan Dimitrijević, nalaziće se između ulica Vojvode Stepe i Beranske. Šoping centar će zbog blizine Bulevara oslobođenja, Kumodraške ulice i naselja Banjica i Jajinci biti na lokaciji od velikog značaja za revitalizaciju tog dela grada, istakla je Petkovićeva, na konferenciji u kongresnom centru Zira. Površina građevinske parcele kompleksa prostire se na oko 5,18ha, a ta lokacija udaljena je 5,6km od centralnog gradskog jezgra.

Koncept poslovno-prodajnog tržnog centra sa integrisanim podzemnim garažama i komercijalnim sadržajima zasnovan je na ideji savremenog urbanog izgleda i koncipiran je kao multifunkcionalni poslovno-prodajni objekat, koji će imati garaže na tri nivoa, prizemlje i dva sprata. Mol će imati supermarket, zelenu pijacu, kafiće, restorane, prostor za susrete i zabavu, kulturne događaje sa bioskopom, beaty i wellness centar, prostor za decu i druge sadržaje.

Petkovićeva je kazala da savremena arhitektonska praksa i njen odnos prema pitanjima regionalizma i globalizacije proizvodi građevine koje su same po sebi kulturni resurs. U tom projektu, prema njenim rečima, ključne ideje su značaj socijalnog i ekonomsko – finansijskih konteksta za svaki urbani prostor; kao i činjenica da saobraćajni sistemi uveliko određuju prostornu organizaciju i obrnuto.

(Tanjug)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Mirjana

    Dosta mi je vise soping centara… Hoce li graditi neke kulturne ustanove? Skole? Infrastrukturu?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *