Polazni motiv u oblikovanju kuće u Jakovu bila je tradicionalna vojvođanska arhitektura; Render: Saurus Duo
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Kuća u Jakovu projektovana kao sinergija lokalnog i internacionalnog

Ova kuća upečatljivog oblikovanja rezultat je prožimanja tradicionalne i savremene arhitekture, ali i uspešne saradnje arhitekte i klijenta.

U kom stilu treba graditi? U poslednjih par godina, interesovanje za porodičnim kućama stalno raste. Najveća potražnja prepoznata je u Vojvodini i to u malim mestima u neposrednoj blizini velikih gradova.

Ali, velika potražnja stvorila je veliku dilemu. Da li teba pratiti principe tradicionalnog graditeljstva ili se u potpunosti osloniti na savremene pristupe? Stavovi su različiti i često suprotstavljeni.

No, kuća u Jakovu se zalaže za „treći pristup“. Ova kuća sa potkrovljem i garažom rezultat je veštog uklapanja tradicionalnih i savremenih motiva, skladnog nadovezivanja elemenata ravnog i kosog krova. Kao takva, ona vešto pomiruje uticaje lokalnog graditeljstva i sile internacionalnih uticaja.

U prizemlju kuće se nalazi dnevni boravak, servisna zona i garaža za dva automobila; Render: Saurus Duo

Kuća „krojena“ po meri

Saradnja arhitekte i klijenta je na ovom projektu posebno došla do izražaja. Vlasnici buduće kuće bili su izuzetno zainteresovani i uključeni u proces projektovanja. Krajnje rešenje u velikoj meri je obojeno njihovim ličnim pečatom.

Pri projektovanju ove kuće, originalnost nije bila sama po sebi cilj. Ona je proistekla iz uključivanja svih elemenata konteksta, među kojima je i sam korisnik, njegove potrebe, preferencije i ideje.

„To je kao razlika između konfekcijske garderobe, koja se razlikuje samo u broju i odela krojenog po meri, koje je uvek unikat“ – ističe arhitekta Srđan Tomić, autor idejnog rešenja projekta.

Kao što je bio izazov u projektovanju, unikatnost projekta će sigurno naići na velike izazove i u izvođenju.

Početna inspiracija bila je tradicionalno vojvođanska kuća sa kosim krovom.

Slobodnostojeća kuća u ravnici

Autor projekta ističe da prilikom projektovanja kuće nije postajala unapred zadata ideja. Prepoznatljiva forma objekta je rezultat pomirenja različitih sila, od kojih jedan bila inspiracija oblikom kuće u ravnici.

Ali, za razliku od tradicionalne vojvođanske kuće koja je zidana na uličnom frontu, ova kuća u Jakovu je slobodnostojeća. Osim toga, sastoji se od prizemlja i potkrovlja koji su jasno naglašeni.

Struktura objekta nije linearna, već kompaktna – prvenstveno iz razloga što je parcela pravilnog pravougaonog oblika. S druge strane, kuća opasana ogradom od kovanog dvožđa na betonskom postamentu, a dvorište je u značajnom meri popločano.

Motivi tradicionalne ravničarske kuće korišćeni su kao oblikovni motiv. Iz jednog takvog odnosa prema tradiciji razvio se autentični stil, kojeg karakterišu funkcionalnost, racionalno korišćenje prostora, jednostavna konstrukcija, svedeni oblici i umerena dekoracija.

Kuća je jasno podeljena na prizemlje sa ravnim krovom i potkrovlje sa kosim krovom; Render: Saurus Duo

Prizemlje sa dnevnom sobom i garažom

„Klijent je želeo kuću sa dnevnom zonom u prizemlju i spavaćom u potkrovlju, pri čemu postoji vertikalna spona preko dnevnog boravka dvospratne visine i galerije. Program je bio precizno definisan od samog početka“ – navodi Tomić.

Izgradnja objekta planirana je na placu površine 1.000 m². Objekat je pozicioniran u severo-istočnom uglu parcele i to tako da spavaće sobe imaju direktno jutarnje sunce.

U prizemlju, sa desne strane ulaza, nalazi se prostrani servisni blok. U njegovom sastavu su garaža za dva automobila, garderober, toalet, kupatilo, vešernica sa kotlarnicom i radionica. Servisna zona zauzima značajnu površinu prizemlja.

Klijent je želeo kuću sa dnevnom zonom u prizemlju i spavaćom u potkrovlju.

Sa druge strane, ulaza nalazi se zona dnevnog boravka. Nju čine prostrana kuhinja sa ostrvom, trpezarija i blago ukopana dnevna soba. Tu je još i glavna spavaća soba sa izlazom u dvorište na jugo-zapadnoj strani i ima direktan pristup bazenu.

U potkrovlju se, pored tri prostrane dvokrevetne sobe, nalaze i dva kupatila, ostave i manja radna soba. Prizemlje i potkrovlje povezani su jednokrakim stepeništem koje se nalazi u središtu kuće.

U oblikovanju i organizaciji kuća je jasno podeljena na prizemlje i sprat

Zidovi od blokova, krov od lima

Kuća će biti zidana giter blokovima. Ima drvenu krovnu konstrukciju i pokrivena je limom. Objekat je klasične masivne konstrukcije sa betonskim serklažima, betonskim temeljima i betonskom pločom.

Termoizolacija objekta mineralna vuna. Finalna obloga fasade je raznolika. Predlaže se obloga od listela i kamena, pored malterisanih delova u sistemu demit fasade.

Planirano je centralno grejanje kotlom na pelet i radijatorima. U mokrim prostorijama (kupatilo, kuhinja i toalet) predviđena je ugradnja podnog grejanja. U dnevnom boravku predviđen je i kamin na čvrsto gorivo.

Oko kuće se nalazi razvijen sistem popločanih staza i terasa; Render: Saurus Duo

Sinergija novog i starog

Stav da su tradicionalna i savremena arhitektura međusobno isključive ideja je koja sve češće napušta. Staro i novo, moderno i tradicionalno mogu se međusobno nadovezivati i dopunjavati.

Kuća u Jakovu istaknut je primer „trećeg pristupa“ koji kombinuje najbolje od starog i novog, ali istovremeno govori u prilog da arhitekta i klijent mogu uspešno sarađivati. Rolan Bart, francuski filozof, za to ima primeren izraz – „drugačije ponavljanje“.

Faktografija

 • naziv objekta: Porodična kuća
 • mesto: Jakovo, Opština Surčin, Beograd
 • autori projekta:  Arhitektonski studio Saurus Duo
 • odgovorni projekant: Srđan Tomić
 • godina projektovanja: 2021.
 • godina izgradnje: 2022.
 • površina: 283 m², neto
 • spratnost: prizemlje i potkrovlje

Projekti porodičnih kuća na Fruškoj gori:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

 1. Zoran

  Jakovo ili Jarkovo.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *