Fasada od ogledala koja reflektuje prirodu oko sebe
Domaći i regionalni projekti

Zgrada MIR na Dugom otoku koja reflektuje prirodu oko sebe

Konceptom dematerijalizacije, relativno velik volumen kompleksa ne doživljava se kao takav, već  nastoji da se uklopi u krajolik naglašavajući njegovu lepotu.

Uvala Mir nalazi se na Dugom otoku, unutar Parka prirode Telaščica, koja je najveća i najlepša prirodna luka na Jadranu. Godišnje je poseti više od 100.000 posetioca, a infrastruktura za prihvat tolikog broja ljudi nije adekvatna. Samo u jednom danu 24 velika turistička broda dovezu i po 1.200 turista.

Problem infrastrukture odnosi se ponajviše na nedostatak sanitarnih čvorova u odnosu na broj posetioca, nedostatak pontona za iskrcaj i ukrcaj kao i privezišta za izletničke brodove, uređenje i opremanje rive i druge potrebne sadržaje.

Situacija

Tri dela projekta

Projekat biroa SODAarhitekti iz Zagreba, čijeg osnivača Vedrana Jukića svi dobro znamo po gostovanju na konferenciji BuildUp 2019, nastao je kao odgovor na ovaj problem.

Projekat je obuhvatio tri dela: naučno-edukativni kompleks, dužobalno šetalište i edukativnu stazu. Šetalište se sastoji od uređenja rive i zone kupališta s pratećim elementima poput pristupnih pontona i plutujuće pozornice. Uz edukativnu stazu koja povezuje uvalu sa slanim jezerom nalazi se i trg te sanitarni čvorovi za posetioce. Uz stazu je smeštena i etno suvenirnica u obnovljenim tradicionalnim mediteranskim kućicama.

Zgrada je oblikovana kao kombinacija suvozidnih elemenata u prizemlju s reflektujućim volumenom na spratu.

Unutar naučno-edukativnog kompleksa planira se gradnja glavne zgrade koja je namenjena smeštaju uprave Parka prirode, restorana, infocentra i slično. Oblikovana je kao kombinacija suvozidnih elemenata u prizemlju s reflektujućim volumenom na spratu. Volumen je izdužene forme i reflektuje prirodu oko sebe – s jedne strane uvalu, a s druge šumu.

Konceptom dematerijalizacije, relativno velik volumen kompleksa ne doživljava se kao takav, već se nastoji uklopiti u krajolik naglašavajući njegovu lepotu.

Tradicionalni ambijent

Reflektirajući volumen natkriva donji deo pristupnog trga razvijenog u dve površine na različitim visinama koje su povezane kaskadama za održavanje raznih edukacija i sličnih aktivnosti.

Na trg se u pozadini kompleksa veže i skupina gusto postavljenih smeštajnih jedinica kojima je želja stvoriti ambijent tradicionalnog mediteranskog mesta.

Grafičke podloge:

Osnove
Osnove
Preseci
Preseci

Faktografija:

  • IME > MIR/PEACE
  • TIP > Znanstveno-edukativno-turistički kompleks
  • LOKACIJA > Park prirode Telašćica, Dugi otok
  • AUTOR > SODAarhitekti
  • PROJEKTNI TIM > Vedran Jukić . Nikica Kronja . Jure Čudina . Matija Sedak
  • PEJZAŽNO UREĐENJE > STUDIO KAPPO . Marko Stošić . Donda Dukić
  • ZELENA GRADNJA > BRICMORE . Hrvoje Kvasnička
  • GODINA PROJEKTA > 2018/2019
  • BRUTO POVRŠINA > cca 2.500 m2
  • POVRŠINA LOKACIJE > cca 15 Ha
  • NAGRADE I PRIZNANJA > Grand Prix 4. Balkanskog arhitektonskog bijenala u kategoriji projekata . Beograd 2019.   |   Leonardo 2019 Award u kategoriji projekata u krajoliku  .  VIII. međunarodni bijenale mladih arhitekata . Minsk 2019.
  • IZLOŽBE > VIII. međunarodni bijenale mladih arhitekata . Minsk 2019.   |   4. Balkanski arhitektonski bijenale . Beograd 2019.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *