Poslovni prostor u Zagrebu po projektu studija Brigada; Foto: Brigada (Marko Mihaljević)
Aktuelno

Hrvatski enterijeristi među 100 najboljih arhitektonskih firmi na svetu

Pristupom koji je duboko zasnovan na psihologiji brenda i potrošača, Brigada nastoji da stvori okruženja koja rezonuju sa korisnicima na više nivoa.

Ugledna platforma za povezivanje dizajnera i arhitekata Archello objavila je ovog meseca listu sto najboljih arhitektonskih firmi, rangiranih kroz proces selekcije koji je višestruk i uzima u obzir različite kriterijume koje je postavio uređivački tim.

U tzv. Top 100 su se, očekivano, našla uglavnom znana imena današnje svetske arhitekture kao što su OMA, BIG, MVRDV ili Foster + Partners, ali i jedna arhitektonska firma iz regiona – hrvatska Brigada, koja se u jakoj globalnoj konkurenciji obrela na sasvim solidnom 55. mestu.

Lista će se razvijati i ažurirati svake godine kako bi se uzeli u obzir najnoviji radovi koje su završili arhitektonski studiji svih vrsta, te se nadamo da ovaj uspeh zagrebačkih arhitekata može biti podsticaj za dalje povećanje vidljivosti savremene arhitekture na ovim prostorima.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Brigadin ofis u Zagrebu; Foto: Brigada (Domagoj Blažević)

Jedini na listi primarno fokusirani na enterijere

Osim što je jedini studio za arhitekturu i dizajn iz šireg regiona koji se našao na Archellovoj listi, Brigada iz Zagreba ujedno je i jedina firma u Top 100 koja se primarno fokusira na enterijere, ostavivši iza sebe mnoga poznata imena kao što su UNStudio, David Chipperfield Architects, Heatherwick Studio i Kengo Kuma and Associates.

Budući da se za uključivanje na listu ne može prijaviti, u studiju koji je osnovao arhitekta Damjan Geber bili su prilično iznenađeni kada su obavešteni kako se nalaze među najboljih 100, misleći u neverici da se možda radi o zakasneloj prvoaprilskoj šali.

„Zaista nam je čast naći se na ovoj listi i ne mislimo da smo išta bolji od ikoga ko se na njoj našao, naprotiv, mnogi su nam bili uzori od prvog dana bavljenja arhitekturom i enterijerima te će nam i dalje biti (ne)dostižni u nastojanjima da budemo još bolji u svemu što radimo“, istakao je Geber u saopštenju.

Damjan Geber; Foto: Brigada

Više od dve stotine projekata

Kako prenosi hrvatsko izdanje Forbsa, ovaj zagrebački studio za arhitekturu i dizajn se u posljednjih 15 godina fokusirao na uređenje trgovina, kancelarija i izložbenih prostora.

Iza Brigade stoji više od dve stotine projekata za koje su primili brojne nagrade, a među klijentima su im i Valamar, Adris, Coca-Cola, Infinum, Productive, Rimac Automobili, Prima, Booking.com i mnogi drugi.

Poslovni prostor kompanije Neos u Zagrebu; Foto: Brigada (Domagoj Blažević)

Njihov pristup integriše multidisciplinarne perspektive i temeljno istraživanje za stvaranje uspešnih prostora.

U obrazloženju za uvršćenje na listu navodi se da je Brigada sveobuhvatan studio za prostorni dizajn koji nudi kompletna rešenja u arhitekturi i dizajnu enterijera.

Kako se ističe, njihov pristup je duboko zasnovan na psihologiji brenda i potrošača, integrišući multidisciplinarne perspektive i temeljno istraživanje za stvaranje uspešnih prostora.

„Specijalizovana za različite faze pre-planiranja, uključujući razumevanje ljudskog ponašanja i psihologije potrošača, vizuelnu komunikaciju, vođenje kupaca, vizuelni merchandising, plasman proizvoda i odnose sa kupcima, Brigada nastoji da stvori okruženja koja rezonuju sa korisnicima na više nivoa“, zaključuje se u obrazloženju.

Celu listu 100 najboljih arhitektonski firmi na svetu možete pogledati ovde.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *