Aktuelno

Najveći hotel na svetu u kojem niko nikad nije odseo

Najveći hotel na svetu nalazi se na ostrvu Rugen u Nemačkoj. Taj hotel ima 10 hiljada soba, a proteže se pet kilometara dužinom obale Baltičkog mora.

Iako je ovo odmaralište izgrađeno pre 70 godina, nikada nije imao niti jednog gosta. Hotelski kompleks Prora izgradili su nacisti između 1936. i 1939. godine po Hitlerovom naređenju. Hotel nikada nije završen jer se u to vreme nacistički vođa sprema za ratne pohode, piše Jutarnji.

Prora se nalazi na udaljenosti od 150 metara od velike plaže između regija Sasnic i Binc, a celi kompleks je dugačak skoro pet kilometara. Za vreme gradnje ovog diva bile su uključene sve velike građevinske kompanije Rajha s radnom snagom od oko 9.000 ljudi. Početkom Drugog svetskog rata radnici su prebačeni u fabrike oružja, a izgradnja hotela je zaustavljena.

najveci-hotel-nemacka-1 najveci-hotel-nemacka-2

U osam hotelskih objekata od započetog kazališta i bioskopa ostali su samo zidovi, a u strahu od neprijatelja veliki broj stanovnika Hamburga je upravo tu tražio spas. Nakon završetka rata ovaj hotel je koristila nemačka vojska, ali je on od 1990. prazan. Inače, ovaj kompleks je zamišljen kao luksuzno odmaralište s kapacitetom za 20 hiljada gostiju, a bio je deo nacističkog projekta pod nazivom Snaga kroz radost. Taj projekt je imao za cilj da nemačkim radnicima osigura rekreativne sadržaje kroz koje bi se širila nacistička propaganda.

najveci-hotel-nemacka-3 najveci-hotel-nemacka-4

Zbog gigantske strukture građevine, meštani su Proru prozvali ‘Kolos’. Celi hotel je danas napušten, osim muzejskog prostora i noćnog kluba. Posle nekoliko godina rasprava o tome kako bi ga trebalo iskoristiti, odlučeno je da se ono pretvori u moderno odmaralište. Ideja je da se u Prori napravi stotine apartmana zajedno s kafićima, noćnim klubovima, sportskim dvoranama i bazenima.

najveci-hotel-nemacka-5 najveci-hotel-nemacka-6 najveci-hotel-nemacka-7

Pogledajte još tekstova na temu Hotela.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *