Građevina predstavlja svojevrsni paviljon koji čini barijeru prema saobraćajnici; Foto: Bosnić+Dorotić
Domaći i regionalni projekti

„Sala za sve“ u Rakovom Potoku / SKROZ

Građevina predstavlja svojevrsni paviljon koji ne samo da čini barijeru prema saobraćajnici, već i svojom pozicijom ujedno postaje i „lice“ samog mesta.

Po projektu biroa SKROZ, koji nam je svima poznat po Kokošvaroši, prvom dizajnerskom kokošinjcu u regionu, podignuta je nova poslovna zgrada proizvodno-ugostiteljske namene u Rakovom Potoku, nedaleko od Zagreba.

S obzirom na intenzitet korišćenja, namenom slojevita građevina prati savremene višestruke potrebe ugostiteljskog gazdinstva, osiguravajući prostor nizu događanja, ali i zadovoljavajući potrebe za javnim prostorom naselja.

Pozicijom na rubu naselja, ulazna fasada ove sale postaje “lice“ samog mesta.

Funkcionalna komplementarnost s postojećim restoranom, hotelom i vrtićem – u blizini kojih je smeštena – prostorno je uslovila formiranje harmonične mikrourbanističke celine, omeđujući novonastali poluotvoreni trg/dvorište.

Građevina je smeštena rubno pa tako predstavlja svojevrsni paviljon koji čini barijeru prema saobraćajnici, osiguravajući intimniji boravak u parku. Pristup parku je integrisan u građevinu formiranjem prolaza koji vodi ka glavnoj tački događanja.

Novo „lice“ mesta

Nova zgrada od 400 kvadrata se oblikovno nadovezuje na arhetipske forme ruralne kuće u savremenom izražaju. Pozicijom na rubu naselja, uz lagani zavoj saobraćajnice, njena ulazna fasada postaje “lice“ samog mesta.

Spajanje potrebe za velikim slobodnim prostorom i manje izdužene forme tipične tradicionalne ruralne izgradnje rezultuje rastvaranjem arhetipskog volumena u kompaktni slobodni višenamenski prostor. Pozamašni volumen prividno je razbijen na manje elemente, zadržavajući jedinstvenost unutrašnjeg prostora. Oblikovanje fasade je definisano ciljanim otvaranjem ploča, što naglašava povezanost s parkom.

Enterijer koji se „dovršava“ kroz dekor

Krovne ravni preuzele su ambicioznije raspone kako bi se broj stubova u enterijeru sveo na minimum i time osiguralo više slobodnog prostora.

Prilično iskrena i gruba pojavnost betona kao osnovnog građevinskog materijala koristi se kao protivteža uobičajenoj scenografiji najčešćih događanja (svečanosti), a enterijer se svaki put iznova „dovršava“ kroz dekor, u zavisnosti od trenutne nameni prostora.

Fotogalerija:

Građevina predstavlja svojevrsni paviljon koji čini barijeru prema saobraćajnici; Foto: Bosnić+Dorotić
Građevina predstavlja svojevrsni paviljon koji čini barijeru prema saobraćajnici; Foto: Bosnić+Dorotić

Faktografija:

  • TIP OSTVARENJA: poslovna građevina
  • LOKACIJA: Rakov Potok
  • INVESTITOR: FRANJA obrt za ugostiteljstvo, proizvodnju, poljoprivredu i trgovinu, vl. Željko Franja
  • AUTORI: SKROZ d.o.o. / projektni tim: Margita Grubiša, dipl.ing.arh., Marin Jelčić, dipl.ing.arh., Daniela Škarica, dipl.ing.arh., Ivana Žalac, dipl.ing.arh.; suradnik: Breza Bernardić Paić, dipl.ing.arh.
  • GODINA PROJEKTIRANJA: 2017-2018
  • GODINA DOVRŠETKA GRADNJE: 2018
  • POVRŠINA: 401 m2
  • Izvođač: SDMS d.o.o.
  • Projekt konstrukcije: RADIONICA STATIKE d.o.o.
  • FOTOGRAFIJE: Bosnić+Dorotić

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *