Vizuelizacija: Prvonagrađeno konkursno rešenje
Regionalni projekti

Drveni stadion u Ulcinju: Od beogradskog idejnog rešenja, do novosadskog glavnog projekta

Kao pandan masivnom postamentu postavljena je lagana drvena krovna konstrukcija u formi rama, koja kao ljuska pluta iznad osnovne strukture objekta.

Nakon što smo se poslednjih dana prevashodno bavili sportskim arenama na kojima se do 14. jula odigrava EURO 2024 u Nemačkoj, danas vas u duhu „fudbalske groznice“ vodimo u  Ulcinj, grad na crnogorskom primorju koji će uskoro takođe moći da se podiči zanimljivo dizajniranim stadionskim objektom, doduše u prilično manjim razmerama.

Kao grad koji uz sebe vezuje slike prostranstava, nepreglednih peščanih plaža i bogate prirode, Ulicinj iziskuje građevinu koja u svojoj formi nosi dozu ležernosti, ali i elegancije arhitektonskog sklopa.

Upravo je to obeležje glavnog projekta koji studio Pro-Ing iz Novog Sada razvija u skladu sa prvonagrađenim konkursnim rešenjem autorskog tima iz Beograda u sastavu Bojan Jovančević, mia, Aleksandar Ćosić, mia, Sara Petković, mia i Jelena Džinović, mia.

Srodne teme na portalu Gradnja:

Stadion je projektovan sa ciljem da ne naruši duh mesta, već da ga podrži; Vizuelizacija: Prvonagrađeno konkursno rešenje

Kao pandan masivnom postamentu postavljena je lagana drvena krovna konstrukcija u formi rama, koja kao ljuska pluta iznad osnovne strukture objekta.

Karakteristika ovog stadiona, projektovanog prema pravilima Uefe za kategoriju 2, je što materijalizacija prati kontekst, čime dizajn slavi lepotu svog okruženja.

Bazu objekta čine zidine koje obuhvataju tribine i koje svojom materijalizacijom i formom, poput peščane tvrđave, simbolizuju teren iz kog su nastale. Useci u zidinama nedvosmisleno ukazuju na glavne tokove kretanja, odnosno glavne ulaze u objekat.

Kao pandan masivnom postamentu postavljena je lagana drvena krovna konstrukcija u formi rama, koja kao ljuska pluta iznad osnovne strukture objekta.

Spona između ove dve strukture je metalna zglobna veza, ojačana zategama, koja u pravilnom rasteru obuhvata zidove i predstavlja oslonac za krovnu konstrukciju.

Prikaz nadstrešnice na renderu iz pobedničkog konkursnog rešenja; Vizuelizacija: Prvonagrađeno konkursno rešenje

Principi korišćeni u tradiciji brodogradnje

Kontrastom navedenih elemenata, jakog volumena tribina i lake strukture u natkrivanju, uspostavlja balans koji snažno referiše na prostorni kontekst primorja.

Utemeljenje za formu proisteklo je iz principa korišćenih u tradiciji brodogradnje za koje su svojstveni sklopovi drvene građe, limenih opni, kao i konstrukcija sa blagim nagibom za uvođenje brodova u vodu, koji u ovom projektovanom sklopu reprezentuju postepeno uvođenje u sadržaje kompleksa, odnosno gradijent između prirodne i izgrađene sredine.

Stadion svojom dominantnom horizontalnom formom oponaša pejzaž; Vizuelizacija: Prvonagrađeno konkursno rešenje

Kasetirani gredni sistem svojom materijalizacijom i apstrahovanom formom ističe prirodni karakter okruženja.

Objekat je projektovan tako da je svojom dominantnom horizontalnom formom polegao po terenu, imitirajući pejzaž.

Reflektori koji izbijaju iz krovne konstrukcije nagoveštavaju sadržaj i namenu objekta, dok najniži delovi objekta, u direktnom kontaktu sa tlom, smeštaju komercijalne sadržaje i ograđuju pomoćni teren.

Kada su u pitanju konstruktivni elementi koji prevazilaze granice osnovnog gabarita stadiona, oni predstavljaju svojevrsnu ekstenziju sadržaja i ostavljaju mogućnost za nadograđivanje elemenata tehničke opreme kao što su solarni paneli.

Glavni konstruktivni element koji predstavlja nadstrešnicu i obavija zidine stadiona je kasetirani gredni sistem koji svojom materijalizacijom i apstrahovanom formom ističe prirodni karakter okruženja.

Prvonagrađeno konkursno rešenje tima arhitekata iz Beograda; Vizuelizacija: Prvonagrađeno konkursno rešenje

Stadion za 2.700 gledalaca

Na novom stadionu FK Otrant-Olimpik predviđen je teren standardnih dimenzija, pozicioniran tako da su strukturalni elementi objekta od svake ivice terena odmaknuti za 5 metara.

Na zapadnoj, severnoj i južnoj strani formiraju se tri natkrivene tribine, ukupnog kapaciteta cca 2.700 gledalaca, od čega je najviše sedišta na zapadnoj tribini.

Minimum pet procenata mesta na severnoj tribini namenjeno je navijačima gostujućeg tima, dok je na zapadnoj tribini pored standardnih mesta predviđeno i 28 mesta za invalide, 57 mesta za VIP goste i 40 mesta za medije.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *