Foto: Ana Skobe
Regionalni projekti

Vrtić Učenjak: Arhitektonski biser Ljubljane dobio moderno ruho

Sveobuhvatna obnova objekta koji je 1970-ih dizajnirao arhitekta Jože Dobrin predstavlja intrigantan primer „organskog“ rasta arhitekture tokom vremena.

Projekat sveobuhvatne obnove i dogradnje ljubljanskog vrtića Učenjak zajednički potpisuju lokalna arhitektonska firma od-do architecture i celjski studio Navor. Ova zgrada jedinstvenog oblika, materijalizacije i palete boja izdvaja se od kutijaste forme tipične tipologije vrtića.

Svojom dinamičnom arhitektonskom kompozicijom, fasadom od opeke, svetlim drvenim volumenima i zelenim ramovima prozora, ovaj vrtić od 2.000 kvadrata nije ostao samo na pukom oličenju postmodernizma osamdesetih, već se razvio na organski način kroz vreme.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Vrtić sada zauzima površinu od 2.000 kvadrata; Foto: Ana Skobe

Dodavanje istočnog krila

Objekat je dizajniran 1970-ih godina od strane arhitekte Jože Dobrina, jednog od pionira posleratne izgradnje vrtića u Jugoslaviji, ali, početkom novog milenijuma, prizemna zgrada zahtevala je sveobuhvatno renoviranje.

Projekat renoviranja nadgledao je arhitekta Gorazd Ravnikar, dodajući i istočno krilo sa upečatljivim „leptir“ krovom.

Istočno krilo sa „leptir“ krovom; Foto: Ana Skobe

Tim arhitekata  pristupio je ovom odgovornom zadatku uz kombinaciju mladalačke neopterećenosti i zrele racionalnosti.

Kako objašnjavaju arhitekte, poslednjih godina, u okviru sistemske energetske obnove javnih zgrada u gradskoj opštini Ljubljana, postavljen je i zadatak obnove i proširenja vrtića Učenjak.

„Tim arhitekata iz od-do architecture i Navor pristupio je ovom odgovornom zadatku uz kombinaciju mladalačke neopterećenosti i zrele racionalnosti“ – naglasili su autori za ArchDaily.

Foto: Ana Skobe

Dva nova prostora za zajedničku igru

Kroz blisku saradnju sa klijentima i budućim korisnicima, arhitekte su prepoznale da je vrtiću potrebno više od prostog uspostavljanja novih učionica.

Vrtiću Učenjak bio je potreban i centralni prostor za okupljanje, kao i pravilno uređen i uspostavljen ulazni prostor.

Veštom reorganizacijom postojećeg plana osnove i uvođenjem dva toma sa svake strane, uspešno su uspostavljena dva nova prostora za zajedničku igru sve dece u vrtiću.

Osnova prizemlja

U svom radu uvek ističemo društvenu odgovornost arhitekata kao osnovu za donošenje održivih dizajnerskih odluka.

Arhitekte su dodale i tri svetle, moderno dizajnirane učionice sa prozorima od poda do plafona. Takođe, organizovani su i novi prostori za prostranu i dobro osvetljenu kuhinju i novu svlačionicu.

„U svom radu uvek ističemo društvenu odgovornost arhitekata kao osnovu za donošenje održivih dizajnerskih odluka“ – navode autori.

Jedna od učionica sa prozorima od poda do plafona; Foto: Ana Skobe

Suptilna integracija nove konstrukcije

Vodeći se ovom idejom arhitekte su za izgradnju aneksa koristile drvo u kombinaciji sa čeličnim stubovima i gredama.

Ovakav pristup im je omogućio da suptilno integrišu nove konstrukcije sa postojećom armirano-betonskom zgradom.

Za izgradnju aneksa slovenačke arhitekte koristile su drvo u kombinaciji s čeličnim stubovima i gredama.

U skladu sa propisima, obezbeđeno je da vrtić ima sve potrebne ulaze za različite starosne grupe, a tu su otvoreni prostori zaštićeni nadstrešnicom, kao i integrisana klupa za sedenje.

Ovi ulazi bili su usklađeni sa osovinama dva paralelna hodnika, gde su strateški postavljene zajedničke igraonice i otvoreni prostori sa ormarićima.

Pažljivo su rekonstruisani perimetarski zidovi u prizemlju, kako bi se uvelo više prirodnog svetla; Foto: Ana Skobe

Prethodno ograničena područja pretvorena su u otvorenije i privlačnije prostore.

Kako dalje objašnjavaju arhitekte, transformisanjem niskog prostora svlačionice nekadašnje prvobitne zgrade napravljeno je novo srce vrtića.

Osim ove intervencije pažljivo su rekonstruisani perimetarski zidovi u prizemlju, kako bi se uvelo više prirodnog svetla, te su prethodno ograničena područja pretvorena u otvorenije i privlačnije prostore.

Transformisanjem niskog prostora svlačionice napravljeno je novo srce vrtića; Foto: Ana Skobe

Nabavljeno i dodatno zemljište

Da bi se projekat prilagodio povećanim prostornim zahtevima i potrebom za većim otvorenim površinama, nabavljeno je dodatno zemljište na severnoj strani vrtića.

Na ovaj način omogućeno je i formiranje nekoliko parking mesta.

Zeleni pojas sada okružuje vrtić sa tri strane, omogućavajući da se postave svi elementi za igru na otvorenom.

Grafički prilozi

Situacioni plan
Situacioni plan
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata
Presek kroz objekat
Presek kroz objekat
Aksonometrijski prikaz
Aksonometrijski prikaz

Foto-galerija

Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Faktografija
naziv objekta:

Vrtić Učenjak

mesto:

Ljubljana, Slovenija

autor:

od-do architecture, Navor

arhitekte:

Denis Rovan, Aleš Žmavc, Matic Škarabot, Lev Rahovsky Šuligoj, Vesna Draksler

površina:

2.000 m²

godina adaptacije:

2022.

fotografija:

Ana Skobe

Još projekata dečjih vrtića:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *