Bračni par Jelena i Borislav Stojkov; Foto: Sfera Podcast
Aktuelno

Stanimo pred ogledalo: Da li to što projektujemo odgovara zajednici?

Razgovor sa arhitektama Batom i Jelenom Stojkov stavlja u fokus moralni kodeks u arhitekturi i odgovornost arhitekata u današnjem društvu.

Deveta epizoda YouTube podkasta Sfera snimana je tačno mesec dana nakon velikih tragedija koje su nas zadesile u Beogradu i selima oko Mladenovca, te je u vezi s tim ova emisija imala jedan poseban karakter i težinu.

Gosti tom prilikom bili su arhitekta, erudita, stručnjak svetskog renomea Borislav Bata Stojkov i njegova supruga urbanistkinja Jelena Stojkov, arhitektonski par iz Beograda koji poseduje ogromnu profesionalnu biografiju.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Bračni par Stojkov i voditelji Sfere; Foto: Sfera Podcast

Nužnost moralne komponente

Voditelji podkasta, arhitekte Igor Mikitišin i Miljan Salata, sa svojim gostima su razgovarali o simbiozi nauke i umetnosti, o arhitekturi kao multidisciplinarnoj profesiji, o značaju i odgovornosti arhitekte u današnjem društvu i zašto je moralna komponenta nužna za unapređenje životnog prostora.

Bilo je reči i o životnim lekcijama prof. dr Bate Stojkova sa specijalizacije iz Amerike, o tome zašto se vratio u svoju zemlju pored brojnih prilika za razvoj karijere u inostranstvu, kao i o novom “modelu arhitekte” i zašto nam je on danas potrebniji nego ikada, te o brojnim drugim temama iz oblasti arhitekture i urbanizma.

Miljan Salata (levo) i Igor Mikitišin; Foto: Sfera Podcast

Knjiga „Moja Politika“ svojevrsni je letopis opažanja istorije arhitekture i zanimljivih događaja od 70-tih godina prošlog veka do danas.

Govorilo se i o knjizi „Moja Politika“, koju je profesor Stojkov nedavno objavio kao skup članaka iz „Politike“ koje je pisao kao svojevrsni letopis opažanja istorije arhitekture i zanimljivih događaja od 70-tih godina prošlog veka do današnjih dana.

Tokom razgovora, profesor Stojkov ispričao je i jednu anegdotu koju je imao pre pola veka sa kolegom arhitektom Predragom Ristićem (1931–2019), koga su od milošte zvali Peđa Isus.

Foto: Sfera Podcast

Genius loci: Uvažavanje ili ignorisanje?

Ključno pitanje koje se vadi kao epilog ovog razgovora glasi: da li mladi arhitekti u svojim projektima uvažavaju ili ignorišu zatečeni genius loci i kulturno istorijsko nasleđe gradova u Srbiji i regionu i koje su posledice ukoliko ne budemo imali plan šta i kako dalje?

Kompletnu devetu epizodu podkasta možete pogledati na linku dole, a svako ko želi da dobije primerak Moralnog kodeksa neka piše Sferi na Instagramu.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. P.

    Bravo za ekipu iz Sfere, najbolji podkast od kada su poceli. Uzivah gledajuci, svasta i naucih. Izuzetni gosti koji svasta imaju da kazu i pokazu. Nadam se da necemo ostati posmatraci i da ce nas ovakvi sadrzaji podstaci na akciju…da spasavamo ovu nasu, na zalost, vec dobro oskrnavljenu struku.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *