O detaljima gradilišta aritekte je upoznao Edin Dalifi; Foto: Xella.rs
Promo

Sa Xellom u akciji – Arhitekte na gradilištu Airport Gardena

Ovaj po svemu jedinstveni stručni događaj pružio je arhitektama mogućnost da se o principima održive gradnje upoznaju i informišu iz prve ruke.

ASAP Partner Day bila je jedinstvena prilika za domaće arhitekte da se o Xella premium rešenjima u stanogradnji informišu neposredno, kroz lično iskustvo.

Po prvi put do sada, u partnerstvu sa Asocijacijom Srpskih Arhitektonskih Praksi, kompanija Xella Srbija organizovala je stručni obilazak jednog od trenutno najvećih gradilišta u Beogradu.

Arhitekte iz ASAP-a posetile su prvu fazu izgradnje objekta Airport Garden. Ovaj stambeno-poslovni kompleks u novobeogradskom Bloku 64 gradi se primenom Ytong i Silka blokova.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ovaj stambeno – poslovni kompleks u novobeogradskom bloku 64 gradi se primenom Ytong i Silka blokova; Foto: Xella

Fasadni zidovi dizajnirani po najvišim standardima

Pored stručnog vođenja, Edin Dalifi, Aleksandar Đikanović i Marko Trifunović iz kompanije Xella Srbija okupljenim arhitektama pružili su odgovore na brojna pitanja u vezi primenjenih sistema gradnje i tehničkih karakteristika materijala.

Posebnu pažnju projektanata privukli su termičke karakteristike fasadnih zidova, zvučna izolacija pregradnih zidova, ekonomičnost i i brzina gradnje.

Naime, fasadni zidovi kompleksa Airport Garden dizajnirani su po najvišim savremenim standardima. Pored toga, objekat je projektovan u energetskom razredu „B“, uz poseban akcenat na izuzetnu zvučnu izolaciju.

Arhitekte u obilasku gradilišta; Foto: Xella

Šta smo još saznali u Airport Gardenu

Visok nivo zvučne izolacije između stanova je postignut upotrebom Ytong Fono 25. Zidovi od ovog materijala ne samo da zadovoljavaju aktuelne zakonske propise u pogledu zvučne izolacije, već ih i značajno nadmašuju“, navodi Edin Dalifi za naš portal.

Prema njegovim rečima, glavna karakteristika Silka blokova jeste izuzetna zvučna izolacija i do 58 dB, što je znatno iznad preporučenih vrednosti.

„Kolege iz ASAP-a su mogle u realnim uslovima da se uvere u ravnost Ytong, Fono i Silka zidova zahvaljujući čemu će obrada zidova biti tanja nego uobičajeno. Mogli su da provere koliko je Silka moćan zid čime obezbeđuje vrhunsku zvučnu izolaciju“ – istakao je Dalifi.

Visok nivo zvučne izolacije između stanova je postignut upotrebom Silka blokova; Foto: Xella

Bila je to prava prilika za upoznavanje sa dodatnim elementima, poput gotovih nadvratnika.

Ujedno, kako dodaje, članovi Asocijacije su mogli da saznaju da zvučna izolacija nije samo važna u unutrašnjim zidovima, već i na fasadi, kao što je na pomenutom gradilištu definisan Fono-zid na fasadi.

„Bila je to prava prilika da se upoznaju sa dodatnim elementima, poput gotovih nadvratnika, kao i koliko malo otpada ima zidajući Ytong, Fono ili Silka blokovima“ – zaključio je Dalifi.

Napomenuo je na kraju i da je kompaniji Xella posebno drago što su kolege arhitekte imale brojna pitanja i pokazale interesovanje za sve ono što su videli, a što je većini do tada bilo samo poznato kroz brošure i tehničke listove.

Arhitekte iz ASAP-a pokazale su veliko interesovanje za sve ono što su videli; Foto: Xella

Odgovori dobijeni u direktnoj komunikaciji

Igor Marsenić objasnio je da je Asocijacija srpskih arhitektonskih praksi nastala sa ciljem da doprinese podizanju poslovnih kompetencija svojih članica.

„Pažljivo smo birali partnerske firme, verujući da će one doprineti ispunjenju tog cilja. Zato je Partner Day jedan od najvažnijih formata kojeg naša Asocijacija organizuje“ – rekao je Marsenić.

Izvršni menadžer ASAP-a izneo je i mišljenje da je Partner Day Xella bio jedan od najzanimljivijih događaja koji je Asocijacija organizovala u proletnjoj sezoni, a kojih je, kako ističe, bilo dosta.

U direktnoj komunikaciji sa velikim brojem naših članova, tim Xella je predstavio svoje proizvode, i što je mnogo važnije, odgovorio na sva postavljena pitanja vezana za njihovu implementaciju i potencijalne izazove sa kojima se možete suočiti na savremenom gradilištu“ – zaključio je Marsenić.

Igor Marsenić (drugi zdesna) izvršni direktor ASAP-a; Foto: Xella

Arhitekte na gradilištima

U cilju kreiranja povoljnog ambijenta za održivu gradnju, više nego ikad pre, građevinskoj industriji u Srbiji potrebno je snažno povezivanje arhitektonskih praksi i uspešnih kompanija.

Ytong dan otvorenih vrata, koji su ASAP i Xella Srbija partnerski organizovali, u svakom smislu pomera standarde B2B okupljanja.

Ytong dan otvorenih vrata u svakom smislu pomera standarde B2B okupljanja; Foto: Xella

Xella sistemi i materijali se trenutno koriste na velikom broju aktivnih gradilišta širom Srbije.

Kao takav, ovaj jedinstveni događaj arhitektama je pružio mogućnost da se o principima održive gradnje upoznaju i informišu iz prve ruke – kroz obilazak jednog od najvećih gradilišta u Beogradu.

Xella sistemi i materijali se trenutno koriste na velikom broju aktivnih gradilišta širom Srbija. Lastavica, Železnička stanica Prokop i Park Vila Residence samo su neki od njih.

Nadamo se da će kompanija Xella Srbija u budućnosti organizovati stručna vođenje kroz ova gradilišta i za arhitekte koji nisu članovi Asocijacije.

Na projektu Airport Garden biće ugrađeno preko 8.000 m3 Xella proizvoda: Foto: Xella

Korišćeni materijali

  • Ytong Fono 20 – na fasadi i poziciji stan/hodnik
  • Ytong Fono 25 – pozicija stan/stan
  • Silka 11.5 – unutar stanova
  • Nadvratne grede
  • Ytong Interio 10 i 15
  • Ytong Classic 20
  • Ukupna planirana količina: preko 8.000 m³

Još o zvučnoj izolaciji:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *