Kompanija pravi aluminijumske trupce koristeći samo 5% energije; Foto: Alumil
Promo

Zeleni aluminijum: Sistemska rešenja za uštedu energije

Na primeru proizvodnje aluminijuma objašnjavamo vam kako možemo pozitivno uticati na životnu sredinu, smanjenje otpada i uštedu energije.  

Za razliku od dominantne linearne ekonomije, koja se bazira na konceptu „uzmi, napravi, iskoristi, odbaci“, cirkularna ekonomija predstavlja regenerativni ekonomski sistem u kojem se vodi računa o životnoj sredini, štede prirodni resursi i smanjuje količina otpada za deponovanje.

Takođe, koncept cirkularne ekonomija podrazumeva i da se pri proizvodnim procesima obraća naročita pažnja na potrošnju energije i stavlja akcenat na korišćenje obnovljivih izvora energije, a sve sa ciljem dostizanja održivog razvoja na globalnom nivou.

Kompanija Alumil već dugi niz godina posluje po modelu cirkularne ekonomije; Foto: Alumil

Čak 60% asortimana od recikliranog aluminijuma

Polako ali sigurno, proizvodni koncept koji pozitivno utiče na životnu sredinu, smanjenje otpada i uštedu energije dobija sve više na značaju i u segmentu proizvodnje građevinskih materijala, što možemo videti na primeru kompanije Alumil YU Industry A.D., kompanije koja već dugi niz godina posluje po modelu cirkularne ekonomije.

Savremena livnica ove kompanije, opremljena linijom za segregaciju metala, može da reciklira aluminijum i shodno tome proizvodi aluminijumske trupce koristeći samo 5% energije u poređenju sa ranije potrebnom količinom za proizvodnju primarnih aluminijumskih trupaca primenom elektrolize na aluminijum-oksid.

Kako objašnjavaju iz Alumil kompanije, ovom investicijom postignuto je da se 60% proizvodnog asortimana pravi od recikliranog aluminijuma.

Zahvaljujući inovativnom procesu proizvodnje koji se primenjuje u ovoj kompaniji, može se dobiti Green Billet Certificate za aluminijum koji se u daljoj fazi koristi za proizvodnju zelenih arhitektonskih proizvoda.

60% Alumilovog proizvodnog asortimana pravi se od recikliranog aluminijuma; Foto: Alumil

Livnica kompanije Alumil može da reciklira aluminijum i shodno tome 60% proizvodnog asortimana kompanije Alumil pravi se od reciklirane sirovine.

„Alumil prepoznaje da privredni rast može i mora da prati zdrava i sigurna životna sredina pa je stoga uvek važno da realizuje svoje aktivnosti poštujući životnu sredinu, štiteći je i čineći je boljom“, objašnjavaju iz kompanije, dodajući da zbog toga primenjuju sertifikovani sistem upravljanja životnom sredinom prema EN ISO 14001.

U okviru sektora istraživanja i razvoja kompanije Alumil, iskusan tim inženjera kontinuirano proučava najnovije standarde i tehnologije te ih primenjuje u razvijanju novih aluminijumskih sistemskih rešenja.

„Sistemi su dizajnirani tako da kroz konstruktivni sklop na objektu, zajedno sa odgovarajućim staklopaketima omogućavaju maksimalnu funkcionalnost, uštedu energije za grejanje ili hlađenje, a samim tim i smanjenje emisije štetnih gasova“ – kažu iz kompanije Alumil.

Alumil paketi omogućavaju maksimalnu funkcionalnost, kao i uštedu energije za grejanje ili hlađenje; Foto: Alumil

Aluminijumski profili za solarne sisteme

Jedna od linija Alumil proizvoda koja je u skladu sa zelenom energijom jesu i aluminijumski profili namenjeni konstrukciji solarnih sistema.

Tako inovativni sistem Pure Aluminium Tracker, koji je dizajnirao Alumil Solar u saradnji sa kompanijom „Greenfields“, omogućava funkciju pomeranja panela prema pravcu kretanja Sunca i pruža najmanje 25% veću energetsku efikasnost u poređenju sa fiksnim solarnim sistemima.

Aluminijumski profili iz sistema zid-zavesa, okretno-nagibnih sistema i kliznih sistema poseduju EPD dokument, odnosno deklaraciju o ekološkim proizvodima koja ispituje svaku fazu životnog ciklusa proizvoda, od početka do kraja.

Ugradnjom proizvoda koji poseduju EPD dokument objekat ima mogućnost za dobijanje LEED zelenog sertifikata

„Ugradnjom proizvoda koji poseduju EPD dokument objekat ima mogućnost za dobijanje LEED zelenog sertifikata“, objašnjavaju iz kompanije Alumil, dodajući da ukupno 34 Alumil aluminijumska sistema imaju Cradle2Cradle sertifikat.

Cradle2Cradle sertifikat predstavlja globalni standard za proizvode koji su bezbedni, usklađeni sa principima cirkularne ekonomije i napravljeni odgovorno.

„Ovaj sertifikat poseduju sistemi zid-zavesa, okretno-nagibnih sistema, sistemi kliznih vrata i prozora, kao i sistemi sklopivih vrata“, kažu iz Alumila.

Sa Cradle to Cradle sertifikatom, Alumil otvara nove perspektive za učešće u projektima koji su u skladu sa principima održive gradnje i bioklimatske arhitekture“, navode na kraju iz kompanije.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *