5 arhitekata bira za vas 5 modela trpezarijskih stolica; Foto: Miloš Martinović
Nameštaj i oprema

Trpezarijske stolice koje predlažu dizajneri: Od 70 do 610 evra

Od omaža retro nameštaju, preko vrlo pristupačnih ali dizajnerski savršeno urađenih komada, do udobnih stolica koje su u stanju da „zagrle“ korisnika. 

Nakon preporuka za modele sofa i garnitura za dnevni boravak, u novom izdanju naše rubrike „5 za 5“ petoro poznatih domaćih arhitekata – dizajnera enterijera pomaže vam da skratite potragu za stolicama koje bi se svojom udobnošću, čvrstinom, funkcionalnošću i, naravno, izgledom savršeno uklopile u atmosferu vaše trpezarije.

1. Miloš Milivojević preporučuje: stolica Monk (Prostoria)

Monk stolica predstavlja omaž retro nameštaju. Školjka se sastoji od dve spregnute savijene šperploče tapacirane u tkaninu. Noge mogu biti izrađene od drveta ili od tankih metalnih cevi, koje lično preferiram. Ovaj model u štofu Tundra, koji je korišćen na projektu Apartman 12/10, košta oko 610 evra“ – kaže arhitekta Miloš Milivojević.

Stolica Monk proizvođača Prostoria izbor je Miloša Milivojevića; Foto: Miloš Martinović

2. Line4Design studio preporučuje: stolica Milano (Ginko)

Dizajnerka Jasmina Kukrika preporučuje stolice domaćeg proizvođača jer, kako ističe, dizajn ovih stolica nam daje priliku da ih ne moramo koristiti samo u trpezariji.

Dobra ergonomija pruža udobnost za duže sedenje i uživanje. Štof korišćen u ovom projektu je Mercis, Amsterdam 37. Dimenzije stolice su 52 x 56 i visine 88 cm, a njena cena u ovom štofu oko 190 evra.

Ginkova stolica Milano preporuka je Jasmine Kukrike iz Line4Desing studija; Foto: Slobodan Gošić

3. Studio OBE studio preporučuje: stolice Spezia i Savona (MOD)

„U mnogobrojnim stambenim, kao i u ugostiteljskim objektima imali smo prilike da sarađujemo sa kompanijom MOD furniture. U projektu enterijera za K house korišćene su Spezia i Savona stolice. Dobar kvalitet i precizan dizajn izrade uz svest o detaljima koji čine jedan dobar komad nameštaja, ono je što nas opredeljuje za ovaj brend sa kojim održavamo dugogodišnju saradnju“ – objašnjavaju iz Studija OBE.

Studio OBE ostavio je uspešnu saradnju sa kompanijom MOD furniture; Foto: Relja Ivanić

Veličina stolice Spezia je 58 x 47 cm i visine 46 cm dok je Savona manja – 46 x 46 cm.

Cena ovih stolica je 339 evra za model Spezia i 389 evra za model Savona. Štof koji su iz studija koristili u ovom projektu je Sense. Veličina stolice Spezia je 58 x 47 cm i visine 46 cm dok je Savona manja – 46 x 46 cm.

4. Sonja Brstina preporučuje: stolica Dybvad (JYSK)

„Ovo je model stolice koji je vrlo pristupačan, a dizajnerski savršeno urađen. Metalne nogice koje se podižu na leđa stolice, kružna forma i dimenzija koja nije preglomazna potpuno odgovaraju većini stanova. Siva boja štofa koja je dostupna je uklopiva u svaki enterijer, a klijentima je često preporučujem i zbog njene pristupačne cene koja iznosi oko 70 evra“ – navodi dizajnerka enterijera Sonja Brstina.

Stolica Dybvad brenda JYSK izbor je Sonje Brstine; Foto: Igor Conić

5. Aleksandra Đipanov preporučuje: stolica Etoile (Calligaris)

„Pri izboru trpezarijskih stolica, prvenstveno obraćam pažnju da one odgovore na svoju osnovnu funkciju, odnosno da budu udobne i čvrste, da ‘zagrle’ korisnika, ali ujedno moraju biti i jedinstveni ukrasni, gotovo skulptorski element u enterijeru. Ova stolica svojom elegantnom formom, tananom strukturom i malom težinom ni najmanje ne opterećuje prostor i lako se pomera“ – kaže za naš portal arhitektkinja Aleksandra Đipanov.

Calligarisova stolica Etoile izbor je Aleksandre Đipanov; Foto: Zoran Pucarević

Cena varijante sa drvenim nogicama i tekstilnom presvlakom je 390 evra.

Proizvodi se u dve varijante, sa drvenim ili metalnim nogicama u više nijansi, dimenzije su joj 46 x 57 x visina 90,5 cm, a boja i materijal tapacirunga mogu se birati. Cena varijante za drvenim nogicama i tekstilnom presvlakom je 390 evra.

„Zbog svega gore navedenog, kao i zbog velike mogućnosti transformacije u koloritnom smislu, preporučujem je klijentima jer se lako prilagodi i uklopi u razne enterijerske stilove, što možete videti na primerima nekih enterijera koji su izvedeni po mojim projektima“ – dodaje Đipanov.

 

BONUS – Redakcija Gradnje preporučuje: stolica Sophia (Calligaris)

Ovaj model pre svega karakteriše udobnost, ali i dizajn. Zaobljena forma stolice odgovara zaobljenim ili kružnim stolovima kao u primeru enterijera Sonje Brstine.

Štofovi se mogu birati, a ove stolice mogu biti i u koži. Intreresantna je vidna metalna konstrukcija u crnoj boji, dok se cena ovih stolica kreće oko 230 evra.

Calligaris stolice su odabir redakcije Gradnje; Enterijer: Sonja Brstina, Foto: Igor Conić

U sledećem 5 za 5

U narednom tekstu otkrićemo vam koje modele fotelja predlažu i koje u svojim enterijerima najčešće koriste naši dizajneri enterijera.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Zoran

    Sve dizajneri moj do mojega!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *