Kompanija Bostik jedan je od vodećih svetskih proizvođača lepkova za sve namene; Foto: Bostik
Promo

Membrana bazena za jedan dan? Lepak za parket koji smanjuje buku? Bostik rešenja u Srbiji

Od sistema za ventilisanu fasadu, preko rešenja za postavku behatona i hidroizolaciju bazena, do lepka 2u1 za podove koji vas štiti od topota cipela komšije iznad vas.

Bez alata nema zanata! A nema ni bez dobrih materijala… Međutim, postavlja se pitanje kako odabrati kvalitetne lepkove, membrane i sistemska rešenja za ugradnju ventilisanih fasada. Osim toga što nije loše pitati majstore sa kojim materijalima najrađe rade, odluka treba da padne i na one koje imaju dobru podršku ali i sve potrebne sertifikate.

Osnovana davne 1889. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, kompanija Bostik jedan je od vodećih svetskih proizvođača lepkova za sve namene, kao i građevinskih materijala, prepoznatljiva po svojim inovativnim rešenjima i visokokvalitetnim proizvodima.

To nam potvrđuje i Igor Grozdanić iz novosadske firme Grand Building NS, Bostikovog zastupnika u Srbiji, koji je saradnju s ovim industrijskim liderom počeo 2020. godine, vodeći se sloganom – kvalitet na prvom mestu.

Paneltak sistem za ventilisanu fasadu

Kako za Gradnju ističe Grozdanić, proizvodi iz Bostikovog asortimana imaju sve potrebne ateste i sertifikate, uključujući i ETA sertifikat, dok potvrde o kvalitetu stižu direktno sa gradilišta,

„Svi majstori sa kojima sam dosad sarađivao kažu da su odlični i sa svakim od njih sam nastavio saradnju i dalje su me preporučili, što ukazuje da su proizvodi vrhunski“ – kaže naš sagovornik.

Dodaje da, uz sve potrebne ateste i sertifikate, Grand Building NS jedini u našoj zemlji ima i garanciju na Bostikov sistem za ventilisanu fasadu, odnosno paneltak sistem (lepkovi, prajmeri, klineri, obostrana traka).

Bostikov sistem za ventilisanu fasadu; Foto: Bostik

Stop mravima i insektima

Što se tiče postavke behatona, izdavaja Mem fugenmortel, idealno i jedino rešenje za sprečavanje rasta korova i trave između behatona, koje onemogućava prolaz mrava i ostalih insekata.

„Vodopropusno je pa samim tim nema zadržavanja vode i stvaranja barica, a idealno je i za postavku oko bazena“, objašnjava za Gradnju osnivač Grand Buildinga .

Mem fugenmortel pravi se od kvarcnog peska koji je pomešan sa prirodnom smolom koja reaguje sa kiseonikom i u roku od 24 sata pretvara se u čvrstu, okamenjenu masu.

Postavka se, ističe Grozdanić, radi vrlo jednostavno – prospe se po behatonu, a potom se ručno ili sa četkom utrljava u fuge.

Rešenje je vodopropusno pa onemogućava zadržavanje vode i stvaranje barica; Foto: Grand Building NS

Ako se postavlja kocka ili kaldrma tu je potrošnja veća, a što je veća behaton ploča potrošnja je manja i obrnuto.

„Što se tiče potrošnje, sve zavisi od samog behatona, kolikog je prečnika i koliko komada ide u metar. Opet, igra ulogu i širina i dubina fugne, tako da se uvek prvo mora videti kakav je behaton da bi se pričalo o potrošnji“, kaže sagovornik Gradnje.

Ako se pak postavlja kocka ili kaldrma tu je potrošnja veća, a što je veća behaton ploča potrošnja je manja i obrnuto.

Cena kante Mem fugenmortela od 25 kilograma iznosi 60 evra sa PDV-om, a za buduće preprodavce cena je stvar dogovora, napominje Grozdanić.

Kanta Mem fugenmortela od 25 kg košta 60 evra +PDV; Foto: Bostik

Bostikovo rešenje za hidroizolaciju bazena

Kada je reč o hidroizolacji bazena, kao najbolje i najbrže rešenje izdvaja Bostik ardatec membranu koja ne samo da izdržava pritisak vode od 4 bara nego se i veoma brzo nanosi. Za razliku od konkurencije, gde je za postavljanje potrebno 2 do 4 dana, Bostikova membrana je gotova za jedan dan.

Kada se membrana postavi, na nju se odmah mogu lepiti pločice kao završni sloj. Postavka je ista kako za bazene tako i za kupatila, terase… jako jednostavna i laka:

„Na košuljicu bazena i na zidove nanosi se običan lepak za pločice do 2 kg po m², na koji se lepi Bostik membrana. Na spojevima se radi preklop koji se lepi sa posebnim Bostik lepkom Ardatec Flexdicht koji se pakuje u kante od 12 kilograma“, navodi Grozdanić.

Što se tiče cene, sagovornik navodi primer njihovog poslednjeg bazena, dužine 11,25 m, širine 4,3 m, dubine 1,5 m i sa svim ostalim otvorima, koštao je oko 1.500 evra sa PDV-om.

Specijalni Bostik lepak Ardatec Flexdicht i Bostik membrana; Foto: Grand Building NS

2u1 lepak koji smanuje buku i topot

Grozdanić nam je predstavio i lepak Wood H910 silenstik, jedinstven proizvod u Srbiji koji, kako ističe, trenutno nema nijedan dobavljač u zemlji osim kompanije na čijem je čelu.

„Prednost ovog proizvoda leži u tome što je to ujedno i lepak za sve drvene podove i zvučni izolator koji smanjuje buku i topot cipela za 19 dB. Sve je sertifikovano, atestirano, a ide u kombinaciji sa podnim grejanjem“ – ističe Grozdanić.

“To je potpuno nov proizvod na tržištu pa majstori i nisu baš čuli za ovaj lepak. Pošto je lepak 2u1, cena mu je malo viša od običnog lepka, ali ne baš dvostruko“, kaže na kraju za naš portal vlasnik firme koja je Bostikov zastupnik u Srbiji.

2u1 lepak Wood H910 silenstik; Foto: Bostik

Kontakt

Proizvode kompanije Bostik za Srbiju zastupa novosadska firma Grand Building NS. Za sve informacije pozovite 064-66-85-820 ili pošaljite email.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *