Kuća O kraj Samobora u Hrvatskoj; Foto: Filip Beusan
Regionalni projekti

Armiranobetonski monolit kraj Samobora je i pećina i prozračna kuća

Dok u prizemlju kuća pruža osećaj sigurnosti, na spratu dva jaka usmerena poteza staklenih zidova otvaraju objekat prema šumi, ulici, susedu.

Kuća jednostavnog naziva O u naselju Rakovica kraj Samobora autorsko je delo Igora Franića i Ivana Franića iz zagrebačkog biroa Studio za arhitekturu (SZA).

Mala kuća, poput horizontalnog monolita, nenametljivo je smeštena na nepravilnoj i strmoj parceli. Šuma joj se prikrada sa severa dok se prema jugu otvara pogled prema pitoresknom Samoborskom gorju. Prilazi se s istoka na gornju etažu. Uz ulaz je smešteno mesto za parkiranje.

Prizemlje sadrži spavaći trakt s dve spavaće sobe, kupatilom i garderobom dok je prostor na spratu otvoren, s kuhinjom, trpezarijom i dnevnim boravkom, te središnjim jezgrom koje skriva WC i sadrži kamin.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Stakleni zidovi otvaraju kuću prema šumi i gorju; Foto: Filip Beusan

U prizemlju je kuća orijentisana prema unutra, zatvorena kutija koja evocira osećaj sigurnosti – pećina.

Unutar i izvan pragmatično odabranog osnovnog pravougaonika, dimenzija 5 x 10 metara, razvija se prostornost armiranobetonskog monolita. Dve etaže formiraju dva oprečna ambijenta.

U prizemlju je kuća orijentisana prema unutra, zatvorena kutija koja evocira osećaj sigurnosti – pećina. Na spratu, pak, obrat: dva jaka usmerena poteza staklenih zidova otvaraju kuću prema šumi, gorju, ulici, susedu.

Trpezarija; Foto: Filip Beusan

Stepenište poput izložene skulpture

„Odlukom da ostane bez zastora, etaža postaje pozornica za predstavu koja nema kraja. To je gest koji poziva na interakciju. Dramatika kontrasta naglašena je tamnim tonovima enterijera i ognjištem u centru kuće“ – navodi u nominaciji ovog projekta za nagradu Drago Galić arhitekta Jani Mardešić i dodaje:

„Vešto kontrolisana gradacija, od zatvorenog prema otvorenom, nastavlja se izlaskom betonskog omotača u spoljašnji prostor preko granice staklenog zida. Stepenište, pak, u prizemlju smešteno je u sredinu prostorije poput izložene skulpture“.

Stepenište; Foto: Filip Beusan

Nominacija za nagradu Drago Galić

Kuća O nominovana je za Nagradu Drago Galić, koju Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) dodeljuje za najuspešnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2023. godini,

Otvaranje Godišnje izložbe i dodela Nagrada UHA-e planirani su krajem maja 2024. godine u Zagrebu, a radove je ocenjivao stručni žiri u sastavu: Vjekoslav Gašparović (predsednik), Ana Boljar, Vedad Islambegović, Jani Mardešić, Iva Martinis, Marin Mikelić, Helena Paver Njirić, Tomislav Soldo i Ana Šverko.

Grafički prilozi

Situacija
Situacija
Osnova 1
Osnova 1
Osnova 2
Osnova 2
Presek 1
Presek 1
Presek 2
Presek 2
Presek 3
Presek 3

Foto-galerija

Kuća O kraj Samobora u Hrvatskoj; Foto: Filip Beusan
Kuća O kraj Samobora u Hrvatskoj; Foto: Filip Beusan
Foto: Filip Beusan
Foto: Filip Beusan
Foto: Filip Beusan
Foto: Filip Beusan
Foto: Filip Beusan
Foto: Filip Beusan
Foto: Filip Beusan
Foto: Filip Beusan
Foto: Filip Beusan
Foto: Filip Beusan

 

Faktografija
naziv projekta:

Kuća O

autori:

Igor Franić i Ivan Franić

površina:

100 m2

lokacija:

Samobor, Hrvatska

fotografija:

Filip Beusan

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *