Budući izgled stadiona FK Vojvodina; Vizuelizacija: DBA
Domaći projekti

Ovako će izgledati rekonstruisani stadion Karađorđe u Novom Sadu

Nova organizacija zapadne tribine, klupski muzej i „premium sky boksovi“ za korporacije samo su deo onoga što će stadion Vojvodine uskoro dobiti. 

Novosadska arhitektonska praksa DBA predstavila je tokom vikenda projekat dugo najavljivane rekonstrukcije dotrajalog stadiona Karađorđe u Novom Sadu, sagrađenog 1924. godine, deceniju nakon osnivanja FK Vojvodina.

Radi se o donaciji ovog poznatog studija novosadskoj „staroj dami“, a projektom su definisane sve potrebne intervencije kako bi postojeći objekat ispunio kriterijume za dobijanje Uefine licence stadiona kategorije 4.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Postojeći objekat ispunio je kriterijume za dobijanje Uefine licence stadiona kategorije 4; Vizuelizacija: DBA

Uz podršku i saglasnost Uefe

Iz DBA navode da je projekat rekonstrukcije stadiona Karađorđa završen uz praćenje liste zahteva stručnih organa FSS i zahteve inspektora UEFA.

„Pre nekoliko meseci imali smo privilegiju da ugostimo čelne ljude UEFA Tehničkog sektora sa kojima smo razmenili iskustva i stavove. Danas smo održali sjajan video conference na kome smo predstavili rešenja i dobili podršku i saglasnost na ključne detalje i ideje“ – kažu autori u objavi na Instagramu.

Dodaju da projekat sada ulazi u proceduralne aktivnosti, te se nadaju i planiranom početku radova.

Pogled na novi media sektor; Vizuelizacija: DBA

Potpuno novom organizacijom VIP dela dobijamo po prvi put „premium sky boksove“ za korporativnu namenu.

Kako se dalje navodi, radovi na rekonstrukciji obuhvataju potpuno novu organizaciju zapadne tribine, koju karakteriše novi media sektor koji je do sada nedostajao. Takođe, formiranjem muzeja kluba povezaće se VIP deo i media sektor.

„Potpuno novom organizacijom VIP dela dobijamo po prvi put ‘premium sky boksove’ za korporativnu namenu, kao i dva nivoa centralnih loža. Sa ovim sadržajima, stadion će imati definitivno najbolji ‘hospitality’ sistem u zemlji“ – kažu iz DBA.

Detalj iz premium sky boksa; Vizuelizacija: DBA

Ulepšavanje pred stogodišnjicu

Najavljen je i novi ticketing sistem, novi sistem organizacije sedenja na tribini, te po prvi put pravilno postavljeni toaleti, što će se sve odraziti na komfor i bezbednost gledalaca.

„Uslovi UEFA su vrlo striktno definisani, a svaki projekat za sebe predstavlja sublimaciju obimne literature, iskustava i preporuka. Ovim rešenjem, kroz projekat koji je naša donacija FK Vojvodina, nadamo se novoj epohi razvoja stadiona koji naredne godine slavi 100 godina postojanja na istoj lokaciji“ – kažu na kraju iz studija čiji je osnivač arhitekta Đorđe Bajilo.

Ulaz na zapadnu tribinu; Vizuelizacija: DBA

Stadion je od svog otvaranja do Drugog svetskog rata nosio naziv „Karađorđe“, a prvobitno ime vraćeno mu je 2007. godine.

Da podsetimo, stadion u Novom Sadu je projektovao inženjer David Daka Popović, tadašnji predsednik Vojvodine. Stadion je od svog otvaranja 1924. do Drugog svetskog rata nosio naziv „Karađorđe“. Posle je bio poznat samo kao Gradski stadion, dok mu je prvobitno ime vraćeno 2007. godine.

Tokom Drugog svetskog rata podignuta je kućica na južnoj strani stadiona, a 1991. je dovršena severna tribina. Atletska staza postavljena je 2004. godine, a od 2008. do 2009. izvršena je manja rekonstrukcija, kada je izgrađena nova jugoistočna tribina, na koju je postavljen savremeni Phillipsov semafor.

U maju 2013. godine, rušenjem stare upravne zgrade (izgrađene 1942. godine) na južnom delu stadiona počela je rekonstrukcija južne tribine, koja uključuje izgradnju nove centralne južne tribine na mestu stare zgrade, kao i renoviranje stare južne tribine.

Rekonstrukcija je završena 20. avgusta, dva dana pred meč Vojvodine u Ligi Evrope protiv Šerifa, a kapacitet stadiona je tom prilikom povećan na 14.000 sedećih mesta.

3D vizuelizacija

Vizuelizacija: DBA
Vizuelizacija: DBA
Vizuelizacija: DBA
Vizuelizacija: DBA
Vizuelizacija: DBA
Vizuelizacija: DBA
Vizuelizacija: DBA
Vizuelizacija: DBA
Vizuelizacija: DBA
Vizuelizacija: DBA
Vizuelizacija: DBA
Vizuelizacija: DBA
Vizuelizacija: DBA
Vizuelizacija: DBA
Vizuelizacija: DBA
Vizuelizacija: DBA

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

4 komentara

 1. Jovan

  Ajoj? Back to the 50ies?
  Za drugi najveci grad u Srbiji taj stadion nije vredan. Moze Novi Sad da napravi neki kult za fudbal ali to bi trajalo 30-40 godina i nesmes fudbalske stadione sa atletskim stazama vise ni da mislis kamoli kao novo prodavati.

 2. acapoštar

  Hahaha, a krov na zapadnoj tribini će da štiti od kiše ove koji su u boxovima, ostali neka kisnu 🤣🤣
  Skidajte tu atletsku stazu pobogu, ako već pravite fudbalski stadion, napravite fudbalski stadion

 3. miki

  meni je ovo razočarenje iskreno, ne znam zašto novi sad uvek ispašta, kao da nema talentovanih ljudi, a uvek ih je imao koji će da naprave sjajne zanimljive stvari, stalno se robuje nekom nepostojećom tradicijom neke arhitekture i klišeima pa najmanje sam očekivao sličnu zanimaciju kao stadion u zaječaru kad ono fijaskošteta

 4. Gru

  Samo loza lepa , a za 20000 nista pi

Оставите одговор

Obavezna polja *