Milka Gnjato na otvaranju Nacionalnog arhitektonskog foruma u Beogradu; Foto: Goran Srdanov
Dešavanja

Nacionalni arhitektonski forum: Jesmo li pitani ili oni koji propituju?

Potrebno je da struka preuzme odgovornost za građenu sredinu, a to je moguće jedino nakon osnivanja samostalne arhitektonske komore, smatra Milka Gnjato.

Nacionalni arhitektonski forum, stručni skup na kom su razmotrene teme značajne za razvoj arhitektonske politike u skladu sa vizijom, ciljevima i merama Nacionalne arhitektonske strategije (NAS), održan je u utorak, 28. maja, u Domu omladine Beograda, pred velikim broj visokih zvanica iz zemlje i inostranstva.

Platforma za sprovođenje NAS, arhitektonska profesija u Srbiji (regulatorni i institucionalni okvir) i arhitektonska delatnost i praksa (kvalitet i vrednost arhitektonskih usluga), bile su teme panel diskusija na kojima su učestvovali predstavnici relevantnih institucija i ustanova, arhitektonskih udruženja i biroa.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Detalj sa druge od tri panel diskusije NAF; Foto: Goran Srdanov

Forma umetnosti koja promoviše društveno dobro

Nacionalni arhitektonski forum (NAF) otvorila je arhitektkinja Milka Gnjato, članica upravnog odbora Društva arhitekata Beograda i jedna od osnivača Asocijacije srpskih arhitektonskih praksi, koja je u ime arhitektonske zajednice istakla značaj Foruma i ukazala na društvenu važnost arhitektonske discipline, a njen inspirativan govor prenećemo vam u celosti:

„Naše okupljanje danas rezultat je verovatno najvažnijeg događaja unazad nekoliko decenija za našu struku – Nacionalna Arhitektonska Strategija – NAS, koju je donelo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dobila je nedvosmislenu podršku celokupnog arhitektonskog ekosistema u zemlji i to je dokument oko kojeg ćemo graditi našu profesiju u budućnosti.

Pripremajući se za ovaj forum, mislima mi je prolazio naslov ovogodišnjeg Salona arhitekture – ‘Imamo politiku’ i setila sam se najstarije zapisane ali i čini mi se najjezgrovitije misli o arhitekturi: arhitektura je forma umetnosti koja promoviše društveno dobro. Nju je izrekao Platon u svojoj Državi.

Arhitektura i građena sredina su, još od prvih formi društvenog uređenja bile promoteri društvenih vrednosti i mnogo pre informacionih sistema bile su produžetak našeg tela, svesti i društva. Stara je dakle misao da kvalitet građene sredine i estetika ne mogu biti odvojeni od politike niti se dešavaju izvan nje. I aktuelna je i danas“ – istakla je Gnjato.

Deo auditorijuma Nacionalnog arhitektonskog foruma; Foto: Goran Srdanov

Govori se uveliko i globalno da je naša profesija u krizi… Pitanje je gde smo mi na toj skali krize ali i još važnije – da li je kriza prava reč?

„Kada se kaže da je arhitektura odraz vremena u kome nastaje, najpre treba misliti na politiku i kulturu iz koje nastaje. Govori se uveliko i globalno da je naša profesija u krizi, po tome nismo unikatni. Pitanje je gde smo mi na toj skali krize ali i još važnije – da li je kriza prava reč? Ili je posredi kompleksnost današnjeg vremena, koju najpre trebamo razumeti kako bismo bili uticajni?

U istraživanju kanadskog instituta za arhitekturu o ulozi arhitekte u društvu 21. veka nalazi se zanimljiv grafikon – 1700-tih godina proces donošenja odluka u projektovanju bio je 100% u rukama arhitekata, 1800-tih godina 75% a 25% u rukama lendskejp arhitekata, 1875. godine 50% preuzimaju građevinski inženjeri, inženjeri drugih struka, 1900-ih godina uloga arhitekte učestvuje sa 25% a dvehiljadite su period dominacije projekt menadžera i developera gde u procesu gradnje arhitekte učestvuju sa manje od 15%.

Ako promenimo svest shvatićemo da ove činjenice nisu prilog konstataciji krize i nemoći , već predstavljaju kompleksnost 21. veka i takvo razumevanje je polazna tačka za građenje funkcionalnosti struke.

Kakva je naša uloga i pozicija u kompleksnoj realnosti 21. veka, trebamo li biti vizionari ili implementatori, filozofi ili praktičari, edukatori ili edukovani, lideri ili specijalisti, u dijalogu ili proklamatori, aktivisti ili posrednici, pitani ili oni koji propituju? Mislim da mi to sve jesmo, bili smo i bićemo.

Međutim, ne smemo zaboraviti da je najveća snaga i doprinos arhitektonskog delovanja princip sinteze. Sinteza zaključaka i informacija je danas u ovoj kompleksnosti problema, izazova i učesnika potrebna više nego ikada. A za sintezu, pre svega, potrebna je saradnja i dijalog“ – navela je Milka Gnjato.

Arhitekte Nebojša Antešević, Božana Lukić i Tijana Pejić predstavili su viziju i ciljeve NAS; Foto: Goran Srdanov

Delatnost od nacionalnog interesa

„Nadam se da će ovaj forum i prvi strateški dokument predstavljati, ključan i prelomni trenutak u izgradnji procesa saradnje sa ministarstvima pre svega građevine, kulture i obrazovanja i nauke, ministarstvom za javna ulaganja i ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.

Bez dobre politike i bez dobrog planiranja nema odgovorne i kvalitetne arhitekture i građene sredine, odnosno nema održive budućnosti i rezultat je isti kao u neplanskoj gradnji. Potreban nam je, dakle, nacionalni konsenzus o arhitektonskoj delatnosti kao delatnosti od nacionalnog interesa.

Ipak, potrebno je i da prepoznamo gde zaista jeste mesto domaće krize delovanja naše struke. I ono je najpre u procesu donošenja odluka, koji je nedovoljno izgrađen i neadekvatan zahtevima vremena u kome delujemo.

Potreban nam je, dakle, legislativno podržan proces donošenja odluka o građenoj sredini i arhitekturi, u kome struka treba da dobije suštinsko mesto. Potrebno je da arhitektonska struka preuzme odgovornost za građenu sredinu, a to je moguće jedino nakon osnivanja samostalne arhitektonske komore“ – naglasila je Gnjato.

Milka Gnjato članica je upravnog odbora Društva arhitekata Beograda i jedna od osnivača ASAP-a; Foto: Dragan Mujan

Potrebna nam je edukacija o građenoj sredini i razmena znanja, odnosno uvođenje izbornog predmeta o prostoru i arhitekturi za učenike osnovnih škola.

Pred kraj svog obraćanja, Gnjato je napomenula da su na putu do osnivanja komore struci potrebni funkcionalni mehanizmi sprovođenja politika kvaliteta arhitekture i građene sredine:

 1. Formiranje Nacionalnog saveta za Arhitekturu, kako je i predviđeno Nacionalnom arhitektonskom Strategijom;
 2. Formiranje institucija Državnog i Gradskog arhitekte, čime bi personalizovali odgovornost u polju urbanističkog planiranja;
 3. Jačanje nezavisnih institucija poput načina izbora članova Komisija za planove po kome bi najmanje jedan član bio biran na predlog referentnih profesionalnih organizacija;
 4. Uvođenje obaveznih arhitektonskih konkursa za sve objekte koji se finansiraju javnim sredstvima, kao jedinog načina kojim se obezbeđuje kvalitet arhitektonskih rešenja;
 5. Podizanje nivoa kvaliteta javnih objekata kroz izmenu Zakona o javnim nabavkama po kome je konkurs za dizajn deo postupka u kome se za pobedničko rešenje dodeljuje ugovor o projektovanju a ne nagrade;
 6. Prošle godine je promenjen zakon o javnim nabavkama gde se jedna od glavnih izmena odnosi na odluku da se između ostalih – za arhitektonske usluge ne može primenjivati princip najniže cene prilikom dodele ugovora. Nadamo se da će ova odluka u doglednoj budućnosti biti precizirana izradom smernica za sprovođenja javnih nabavki arhitektonskih usluga i da će ovaj dokument uključiti pored Kancelarije za javne nabavke i Privrednu komoru Srbije, kao i zainteresovanu poslovnu arhitektonsku zajednicu;
 7. Potrebna je izmena Zakona po kome bila obavezna saglasnost arhitekte na izvedeno stanje objekta pre upotrebne dozvole, čime bi se ojačao status i značaj arhitekata u postupcima vezanim za izgradnju objekta;
 8. Potrebna nam je edukacija o građenoj sredini i razmena znanja, odnosno u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja uvođenje izbornog predmeta o prostoru i arhitekturi za učenike osnovnih škola.

„Nacionalna arhitektonska strategija – prvi nacionalni strateški dokument za arhitekturu rezultat je zajedničkog rada resornog ministarstva  i predstavnika arhitektonske struke i neka to bude samo prvi korak na zahtevnom putu do finalnog rukovanja u znak pune saradnje“ – zaključila je svoj pozdravni govor Milka Gnjato.

Detalj sa skupa u Domu omladine Beograda; Foto: Dragan Mujan

Predstavljena i publikacija Arhitektura za nas

Prisutnima se zatim onlajn obratila Rut Šageman, predsednica Saveta arhitekata Evrope, a nakon pozdravnih obraćanja, predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture – arhitekte Nebojša Antešević, Božana Lukić i Tijana Pejić, predstavili su viziju i ciljeve Nacionalne arhitektonske strategije, uz osvrt na relevantne podatke o arhitektonskoj profesiji i delatnosti u Srbiji, kao i publikaciju Arhitektura za nas, u kojoj je strategija predstavljena sažeto i ilustrativno.

Publikacija Arhitektura za nas; Foto: Dragan Mujan

Gospodin Injaki Karnisero jedan je od najzaslužnijih za donošenje Zakona o kvalitetu arhitekture u Španiji.

U želji da NAF, pored donosioca odluka i kreatora javnih politika, te istaknuatih predstavnika struke u Srbiji, bude uveličan i prisustvom inostranih gostiju koji će preneti pozitivna iskustva u sprovođenju arhitektonskih politika, posredstvom Ambasade Kraljevine Španije prisutnima se obratio i gospodin Injaki Karnisero, Generalni sekretar Sekretarijata za urbanu agendu, stanovanje i arhitekturu pri Ministarstvu saobraćaja, mobilnosti i urbane agende Kraljevine Španije.

Budući da je ova zemlja nedavno donela i Zakon o kvalitetu arhitekture, a da je gospodin Karnisero jedan od najzaslužnijih za njegovo donošenje, govorio je o iskustvima Španije u kreiranju arhitektonske politike, posebno u kontekstu smernica za visokokvalitetnu arhitekturu i građenu sredinu, uloge javnog sektora u postavljanju uzornih primera arhitekture, osnivanja Kuće arhitekture Španije, uloge Saveta za arhitekturu i drugih važnih aspekata koje Zakon o kvalitetu arhitekture uređuje.

Injaki Karnisero, Generalni sekretar Sekretarijata za urbanu agendu, stanovanje i arhitekturu pri Ministarstvu saobraćaja, mobilnosti i urbane agende Kraljevine Španije; Foto: Goran Srdanov

Strateški dokument od istorijskog značaja

Podsetimo, Vlada Republike Srbije je 1. juna 2023. godine na predlog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture usvojila Nacionalnu arhitektonsku strategiju za period od 2023. do 2035. godine, sa prvim Akcionim planom za njeno sprovođenje (2023–2025), koja predstavlja dokument kojim se u Srbiji prvi put strateški utvrđuje arhitektonska politika i na celovit način određuje pravac delovanja u cilju razvoja i unapređenja kvaliteta arhitekture i građene sredine.

Pogledajte i video prilog s foruma:

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. Ana

  Kakav je to forum na koji je pozvan samo uzak krug ljudi? Nigde nije bilo javnog poziva. Zar forum ne bi trebao da služi za skup šire stručne zajednice, razmenu mišljenja, i diskusiju? Šta onda da pomislimo – šta je uopšte cilj strategije?

 2. Zoran Stanić

  U medjuvremenu, udruženje trgovaca softverima, radi na regulativi koja će propisuje projektantima šta i kako u kojim programima da rade, i zakonom obavezuje projektante na kupovinu njihovih proizvoda. Komora Arhitekata i Inženjerska Komora Srbije hitno moraju da se suprotstave ovakvim regulativama, koje pogoršavaju već ionako težak položaj inženjera.

  1. Igor Conić

   Sta je udruzenje trgovaca softverom? Dajte detalje pa cemo ispitati.

  2. Darko

   Sada ćete Vi meni kao inženjeru arhitekture, posle završenog fakulteta u trajanju od 5 godina, posle položenog stručnog ispita, posle radnog iskustva od 15 godina, posle toliko muke rada truda i borbe na teritoriji Republike Srbije da diktirate koje softvere mi trebamo da koristimo, i kako ste napisali „šta i kako u kojim programima da rade“???? Gde je tu logika, o čemu vi pričate, to bi bilo isto kao da mi inženjeri npr. savetujemo hirurge da operišu vilama i grabuljama!!!!! Da bi mene neko savetovao šta i kako da radim, taj neko mora da je postigao mnogo više na polju arhitekture od mene, i da taj neko poseduje znanja mnogo više nego što ja trenutno imam – znači minimum da je završio isti fakultet, a ne da je običan prodavac! Čujte molim vas, udruženje TRGOVACA softverima…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *