Tekuće i investiciono održavanje dovode do očuvanja vrednost i vitalnosti objekta; Foto: Gradnja.rs
Građevinarstvo

Tekuće ili investiciono održavanje – u čemu je razlika?

Kako bi vaš objekat sačuvao vitalnost, potrebno je svake godine vršiti tekuće održavanje, a na svakih 10 godina je potrebno vršiti investiciono održavanje.

O održavanju kuća i zgrada se često ne vodi računa. Ideja o njenom održavanju nije prioritet pri izgradnji. Pažnja klijenta usmerena je uglavnom ka uštedi, a ne na troškovima budućeg održavanja. Takvim pristupom prave se bojni propusti.

Planiranje troškova održavanja na samom početku, dok izgradnja vašeg objekta još uvek nije počela, daje vam mogućnost šireg pogleda na investiciju. Bićete svesni svih mogućih troškova koja će ta kuća od vas očekivati kako na godišnjem nivou, tako i na svakih 10 godina.

Kada imate ovu računi u na umu, onda su iznenađenja zvana dodatni troškovi svedena na minimum. Uz planiranje, vi unapred znate svoje troškove i na vreme odvajate potrebni novac za održavanje. Na ovaj način pomažete svojoj kući da bude trajno lepa.

Kako do dugovečne kuće?

Ako želite da sačuvate komfor u kome ste navikli da živite i uživate u svojoj kući, svakako vam je u interesu da vaša kuća (i materijali od kojih je sagrađena) buda dugotrajna. Kroz održavanje, sanaciju ili rekonstrukciji čuvaju se zapravo sve dobre osobine koje je vaša kuća imala na početku svog životnog veka.

Prema tome, termin “trajna u ovom slučaju znači da ona čuva svoju tržišnu vrednost i kvalitet. Naime, bez održavanja, vrednost vaše kuće na tržištu postepeno opada kao rezultat amortizacije i isteka garancija. Prema tome, ideja o održavanju je ideja o očuvanju komfora i vrednosti vaše nekretnine istovremeno.

Opšti pojmovi i odredbe u vezi održavanja definiše Zakon o stanovanju i održavanju zgrada. Ovaj Zakon vam može biti koristan izvor polaznih informacija.  Međutim, najčešće nesuglasice nastaju kod razgraničenja tekućeg i investicionog održavanja. Iako se odnose na slične stvari, ovi pojmovi (zapravo) imaju sasvim drugačije značenje.

Lišće u olucima može da pravi velike probleme, Foto: Laborpanes.com

Tekuće održavanje

Tekuće održavanje objekta jeste izvođenje radova koji se preduzimaju radi sprečavanja oštećenja koja nastaju upotrebom objekta ili radi otklanjanja tih oštećenja, a sastoje se od pregleda, popravki i preduzimanja preventivnih i zaštitnih mera, odnosno svi radovi kojima se obezbeđuje održavanje objekta na zadovoljavajućem nivou upotrebljivosti. To su krečenje, farbanje, zamena obloga, zamena sanitarija, radijatora, zamena unutrašnje i spoljašnje stolarije i bravarije, zamena unutrašnjih instalacija i opreme bez povećanja kapaciteta i drugi slični radovi, ako se njima ne menja spoljni izgled zgrade i ako nemaju uticaj na zajedničke delove zgrade i njihovo korišćenje – precizira se u Zakonu o planiranju i izgradnji.

Pod pojmom tekućeg održavanja podrazumevamo sve one poduhvate koji su neophodni kako bi objekat mogao da se koristi. Da biste produžili vek trajanja vaše kuće, potrebno je sve gore pomenuto raditi redovno. Predlažemo vam da napravite spisak radova i pozicija. Radove potom podelite prema važnosti tako da svake godine uradite po jednu ili više stavki sa spiska.

Poželjno je da na svakih 10 godina završite jedan i krenete sa novim ciklusom radova. To znači da će vasa kuća svake decenije potpuno ili delimično promeniti svoju stolariju, biti više puta okrečena i na taj način obnovljena.

Svaki element ili sistem u kući zahteva svoje održavanje. Ako bismo napravili grubu podelu kroz vidljive elemente koji kuću na prvi pogled definišu, onda bismo mogli izdvojiti zidove, zatim podove, krov i krovnu konstrukciju kao pojedinačne delove. Tekuće održavanje ovih elemenata dovodi do očuvanja vrednost i vitalnosti objekta.

Tekuće održavanje dovodi do očuvanja vrednost i vitalnosti objekta.

Ukoliko biste zanemarili održavanje krova i krovne konstrukcije, kroz duži vremenski period njeno propadanje odraziće se na svim ostalim elementima. Treba naglasiti da redovno održavanje smanjuje troškove. Ukoliko na vreme primetite da vam je deo crepa u lošem stanju, ili se pak usled vremenskih uslova pomerio, reagujte što pre. Brza reakcija i rešavanje nastale situacije štedi vaše vreme i novac. Ukoliko ste u prilici, povremeno izvršite vizuelni pregled krovne konstrukcije. S druge strane, pranjem krova ne samo da će kuća zasijati novim sjajem, već se i produžava njegov životni vek.

Vidna razlika između opranog i neopranog dela krova; Foto: BeoNova Wash

Blagovremena zamena oštećenog elementa sprečava nastanak obimnije štete.

Nije redak slučaj da jedna od greda krovne konstrukcije počne da truli. Sanacija oštećenog elementa sprečava nastanak obimnije štete. Pored toga, postoji mnogo razloga zbog kojih dimnjak i ložište ne rade ispravno, neki su banalni i možete sami da ih otklonite, a neki ipak zahtevaju intervenciju odžačara.

Posebnu paznju treba posvetiti i sistemima koji su manje oku vidljivi, a koji su u prostoru zaduženi za konfor. Tu spadaju sve vrste instalacija, elekroinstalacije, vodovod i kanalizacija, grejanje. Jako je važano redovno održavanje ovih sistema.

Treba osvestiti da ukoliko na vreme ne uočimo nepravilnost na nekom od elemenata, to može izazvati niz šteta na ostatku kuće. Recimo, pucanje vodovodne cevi može da vam ošteti parket, a neispravne elektro instalacije mogu izazvati požar.

Investiciono održavanje

Investiciono održavanje je izvođenje građevinsko-zanatskih, odnosno drugih radova zavisno od vrste objekta u cilju poboljšanja uslova korišćenja objekta u toku eksploatacije – navodi se u Zakonu o planiranju i izgradnji.

Da bi vaša nekretnina (kuća ili vikendica) pratila korak sa vremenom, potrebno je planirati i investiciona ulaganja. To podrazumeva održavanje ili unapređivanje tržišne vrednosti nepokretnosti.

Ugradnja novih sistema povećaće vrednost vaše nekretnine; Foto: Gradnja.rs

Naime, posle deset ili dvadeset godina od izgradnje vašeg objekta, na tržištu materijala može doći do promena. Te promene, na primer, mogu biti u važećem standardu, pojave novih tehnologija, što zahteva kvalitetnije staklo ili naprednije prozorske profile.

Takođe, može doći do izmena pravilnika i dopune mogu zahtevati veći stepen termičke izolacije. Sve su ovo nagađanja, ali i nešto što se u stvarnosti može dogoditi. Ukoliko želite da vaša kuća ide u korak sa vremenom, potrebno je da pratite standard datog vremena. Na taj način vaša investicija se obnavlja  i ne gubi vrednost na tržištu.

Bankarske subvencije za obnovu i razvoj

Ukoliko vam do sada to nije bilo poznato, postoji i finansijska pomoć u vidu kreditnih programa za ulaganja u investiciona održavanja i energetsku efikasnost.

Ukoliko želite da zamenite staru i dotrajalu stolariju, onda je ovo prava stvar za vas. Energetski efikasna stolarija će vam pored komfora omogućiti uštedu na potrošnji energenta prilikom zagrevanja. Pored stolarije ovim programom možete uraditi ili obnoviti fasadu, zamenom termoizolacije prema važećim standardima energetske efikasnosti. Takođe, ovaj program pruža i mogućnost zamena dotrajalog kotla savremenijim, ili uvođenje novih zelenih sistema grejanja kao što su toplotne pumpe ili fotonaponski sistem.

Na sajtu GEFF, u delu koji se odnosi na tehnološki sektor, možete se upoznati bolje sa podacima o visokokvalitetnoj kućnoj opremi i materijalima koji ispunjavaju standard učinka koje je EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj) postavila za GEFF u Srbiji. Program Evropske banke za obnovu i razvoj omogućava GEFF kredite za energetsku efikasnost, u UniCredit i Erste bankama, uz povrat od 15% do 20%. Više o samim kreditima i uslovima možete se informisati u filijalama gore pomenutih banaka ili kontaktirati GEFF.

Zamenite termoizolaciju uz pomoć bankarskih kredita; Foto: Gradnja.rs

Održavanje znači ušteda

Kako bi vaša zgrada, kuća ili vikendica sačuvala svoju vrednost i vitalnost, odnosno svoja energetska i druga svojstva potrebno je svake godine vršiti tekuće održavanje. S druge strane, na svakih 10 godina je potrebno vršiti investiciono održavanje, odnosno izvođenje radova u cilju poboljšanja uslova korišćenja objekta u toku eksploatacije.

Razumevanje potrebe za održavanjem daje vam mogućnost pravovremenog reagovanja i planiranja vaših troškova. Uz kreditne pogodnosti u procesu unapređenja u pravcu energetske održivosti održavanje komfora i kvaliteta vašeg doma nikad nije bilo dostupnije.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. toplica

    da li se mogu umesto kriterijuma za tekuce odrzavanje primeniti kriterijumi za investiciono odrzavanje?
    to jest ko sve i na koji nacin treba ili moze da se usaglasi ?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *