Fasada kao lice objekta stvara prvi utisak o vašoj zgradi; Foto: Igor Conić
Građevinarstvo

Zašto je pravilno i redovno održavanje zgrade bitno

Ono što treba uvek imati u vidu jeste činjenica da je sanacija objekta daleko skuplja nego redovnog održavanja objekta.

Stanarima zgrada ili kompanijama koje su u vlasništvu velikih objekata, stavka održavanja neretko može delovati zastrašujuće skupo, a nekima možda i suvišno uljuljkani činjenicom da objekat u kojem se nalaze trenutno funkcioniše besprekorno. Ali koliko će to zaista dugo trajati?

Da bi objekat ostao u dobrom stanju, redovno i pravilno održavanje je obavezno! Ukoliko se to ne poštuje, od „besprekonog objekta“ se lako može stvoriti nezdravo pa čak i opasno okruženje čija je sanacija često skuplja od redovnog održavanja.

Pod održavanjem objekta ne misli se na održavanje tehničkih aspekata zgrade već i na njenu higijenu. Pranje prozora može delovati nebitno ali to može imati ogroman uticaj kako na celokupan izgled objekta tako i na radnu atmosferu. Niko ne želi da boravi ili radi u prostoru čiji su prozori prljavi jer to odaje utisak o stanju celokupne zgrade. Za ovakvu vrstu poslova, obično se angažuju specijalizovane firme sa adektvatnom opremom i radnicima. Iako ovakvi poslovi deluju jednostavno, oni zahtevaju poseban način rada. Za objekte manje visine, moguće je pranje iz dizalice, a za one veće visine angažuju se perači alpinisti.

Za pranje visoke zgrade angažuju se perači alpnisti; Foto: Adam Birkett on Unsplash

Niko ne želi da boravi ili radi u prostoru čiji su prozori prljavi jer to odaje utisak o stanju celokupne zgrade.

Održavanje sistema u objektu može biti od velikog značaja za zdravlje i sigurnost ljudi. Redovna provera sigurnosti eventualnih plinskih boca, provera ispravnosti liftova, održavanje protivpožarnih sistema i uređaja, sprečiće nesreće i eventualno spasiti ljudske živote. Ostale provere koje se odnose na primer na kvalitet vode i ispravnost ventilacionih sistema potencionalno štite zdravlje ljudi koji borave u objektu i na ovaj način se osiguravaju ekološki standardi.

Kada se tokom provere pojave određene nepravilnosti najbolji i najefikasniji način, koji je u najvećem broju slučajeva i najisplativiji, jeste angažovati specijalizovane majstore koji će uraditi redovni servis ili popravku. Takođe, dobra opcija je i angažovanje profesionalnih upravnika zgrade koji će redovno nadgledati razne funkcije zgrade.

Održavanje kao integralni deo projekta

Ipak, održavanje objekta ne mora uvek biti deo posla angažovanih saradnika, već može biti integrisani deo građevinskog projekta kojim se predviđa dugoročno rešenje za održavanje. Tako na primer za određeni objekat se bira najadekvatniji lift koji ima jednostavan i lagan pristup za popravku pa tako nema potrebe za angažovanjem mašinerije koja će omogućiti popravku teško dostupnih elemenata i sistema na velikim visinama ili u nepristupačnim zonama.

Projektovanje zgrade u BIM-u ima prednost jer jedna od stavki projekta može biti održavanje u kojoj je tačno definisano koliko koji ugrađeni materijali ili oprema ima garanciju, kako se i koliko često održava, ko su odgovrna lica, kontakt podaci i slično. Iako to na prvi pogled deluje kao nepotrebni podaci u projektu, zamislite samo za ko bi se posle dve godine, koliko traje garancija za objekte, setio šta je od opreme tačno ugrađeno i od koga je ona kupljena.

Iako se nekada čini da su napori i troškovi oko održavanja visoki, redovno održavanje je siguran put ka zdravim i sigurnim uslovima rada kao i izbegavanju kvarova i šteta čija sanacija tek može biti ozbiljan udar na budžet firme.

Objekti mogu funkcionisati manje efikasno tokom vremena zbog svakodnevnog koriščenja ili mehaničke zastarelosti. Da do toga ne bi došlo, održavanje objekta je imperativ!

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Invekta

    Retko su zgrade koje imaju rešeno održavanje. Najbolje, a to i evropska isksutva kažu da se održavanje prepusti firmama koje rade tz facility management, što će reći integrisanoodržavanje, od tehničkog održavanja, održavanje higijene, do obezbedjenja. Jeste malo skuplje, ali nemate problema sa sakupljanjem para od komšija, čekanje da se oni sa prvog sprata smiluju i daju sredstva za popravku lifta, ili oni sa potkrovja da učestvuju u rešavanju problema sa ulaznim vratima ili sa kanalizacijom.

  2. Solis nekretnine

    Kao sto odrzavamo kucu tako mora da se odrzava i zgrada, na stanarima je da se dogovore kako to da funkcionise.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *