Celokupna infrastruktura će koštati 17,5 miliona evra; Foto: SMATSA
Novi objekti

Energoprojekt gradi novi toranj na aerodromu Nikola Tesla

Novi toranj visine 75 metara sa kupolom površine 100 metara kvadratnih će svojim aneksom biti povezan sa postojećom zgradom centra.

Krajem decembra potpisan je ugovor o nabavci radova i izgradnji aneksa zgrade Centra kontrole letenja Beograd sa tornjem Aerodromske kontrole letenja. Ugovor su u prisustvu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović potpisali direktor kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Predrag Jovanović i direktor društva „Energoprojekt visokogradnja“ Zoran Mihailović, piše TangoSix.

Vrednost ugovora je 17,5 miliona evra, a prvi radovi počeće odmah posle novogodišnjih praznika, rečeno je nakon potpisivanja u Vladi Srbije. Izvođač radova je konzorcijum koji čine: „Energoprojekt visokogradnja“, „Energoprojekt oprema“ i EMPEX. Ugovor je deo programa modernizacije kontrole letenja a investicioni program SMATSA je do 2023. vredan ukupno 126 miliona evra i finansira se iz sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) i SMATSA.

Aerodrom će dobiti toranj kakav zaslužuje, najmoderniji i najlepši. Biće to pametna i energetski efikasna zgrada.

Novi toranj visine 75 metara sa kupolom površine 100 metara kvadratnih će svojim aneksom biti povezan sa postojećom zgradom centra. Direktor kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Predrag Jovanović izjavio je da će aerodrom dobiti toranj kakav zaslužuje, najmoderniji i najlepši i da je reč o ‘’pametnoj i energetski efikasnoj zgradi’’. Direktor „Energoprojekt visokogradnje“ Zoran Mihailović je naveo da su njihovi kapaciteti spremni i da se nada da će radovi početi posle Nove godine i praznika.

Potpisani ugovor deo je Programa SUSAN – Modernizacije sistema kontrole letenja. Ministarska Zorana Mihajlović izjavila je da je 2019. godina bila godina infrastrukture, istakla je da više od 50 godina nije napravljen novi toranj koji je svakako potreban, ako se ima u vidu razvoj aerodroma „Nikola Tesla“. Poručila je da je vazdušni saobraćaj važan za razvoj Srbije.

– Za nas je 2019. bila godina infrastrukture, mnogo smo uradili u svim sektorima, ali mogu da kažem da je vazdušni saobraćaj još od 2014. bio vid transporta koji je već bio po standaridma u EU. Mnogo smo ulagali u vazdušnom saobraćaju, u aerodrome Nikola Tesla u Beogradu, kao i aerodrome u Nišu i Kraljevu – rekla je Mihajlović i podsetila da se pre toga dugo nije ulagalo u vazdušni saobraćaj.

Novi toranj visine je 75 metara sa kupolom površine 100 metara kvadratnih; Foto: SMATSA

Toranj i u Nišu

Mihaljovićeva je naglasila da država itekako smatra da je to važan vid saobraćaja u koji treba ulagati i najavila da će početi izgradnja tornja na aerodromu u Nišu pošto je taj aerodrom važan za taj deo zemlje. Takođe, ona je istakla da će 2020. početi i izgradnja nove piste na aerodromu kod Kraljeva.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Dragan Markovic

    Ovo je tolki užas da me sramota što sam srbin.
    Ministarka bi trebalo da podnese ostavku.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *