Arhitektura

Presladak projekat: Elementi stare šećerane iskorišćeni pri uređenju novog parka

Od drveta napravljene klupe, a od mešalica nastala dekoracija – novi park u njujorškom Bruklinu, koji je otvoren 10. juna, izveden je od recikliranih elemenata obližnje šećerane. Zato je ovaj park tako sladak!

Firma specijalizovana za pejzažnu arhitekturu James Corner Field Operations izvela je projekat uređenja parka Domino u Njujorku koji se čitavom svojom dužinom od 400 metara proteže duž obale reke. Park obiluje mnogobrojnim zelenim površinama i zanimljivim sadržajima, a nama je ovaj projekat posebno interesantan zato što je on nastao na mestu nekadašnje šećerane. Industrijsko područje transformisano je u novu zelenu oazu tako što su elementi sa stare fabrike iskorišćeni su za opremanje parka. Pogledajte o čemu se radi.

Kao znak odavanja počasti, prilikom izgradnje parka korišćeni su reciklirano drvo i industrijski materijali iz stare šećerane.

Deo predmetnog zemljišta na atraktivnoj lokaciji uz East River godinama je bio pust i zatvoren za javnost. Međutim, nakon složenog procesa rekonstrukcije, u saradnji sa bruklinskom firmom Two Trees Management, ovaj deo Bruklina je pretvoren u zonu rekreacije, kako za odrasle tako i za najmlađe, piše Inhabitat.

Ideja čitavog projekta bila je da se u dizajn parka uključi i istorijski aspekt. Kao znak odavanja počasti svom poreklu, prilikom izgradnje parka korišćeni su reciklirano drvo i industrijski materijali iz stare šećerane.

Kontinuirana staza dužine 365 metara, napravljeno kompletno od drveta iz stare šećerane, omogućava prijatan odmor s pogledom na panoramu Menhetna i most Viliamsburg.

Za one koji vole da budu aktivni tu je i odbojkaški teren, kao i teren za boćanje, a tu je i prostor na kom se ljubitelji pasa mogu igrati sa svojim ljubimcima.

Za one koji su više za sedenje i uživanje u parku i njegovom okruženju, obezbeđen je znatan broj klupa, napravljenih takođe od drveta iz fabrike.

Tu je i japanski vrt koji je dizajniran tako da može udobno da se smesti 100 piknik grupica, dok se u samom centru parka nalazi Vodeni trg, kao i prostor za sedenje organizovan oko fontane.

Zanimljiv segment parka predstavljaju četiri rezervoara za sirup, preneta iz šećerane koji su ostavljeni u svom originalnom izgledu.

Četiri rezervoara za sirup u svom originalnom izdanju krase centralni deo parka.

Imajući uvid u opasnost od uragana koji bi ponovo mogli da pogode i ovu oblast, park je pomeren 30 metara od obale što ispunjava granice odbrane od poplava za stogodišnji period.

Mešalice iz šećerane sada služe kao dekoracija parka.

Stare dizalice ostavljene su na svom mestu. Ofarbane su i osvetljene noću tako da su one tu kao uspomena na minula vremena.

Foto: Two Trees Management

Kada ste ovde pogledajte:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *