Arhitektura

Umesto „Sivog doma“ niče zeleni stambeni kompleks

Nakon projekta revitalizacije Bruklina firma WXY architecture + Urban Design predstavila je planove za projekat transformacije popravnog doma u njujorškom Bronksu.

Prostrane zelene površine, pristupačni stambeni prostori kao i oko 300 novih radnih mesta uslediće nakon realizacije projekta Peninsula. Gradske vlasti upravo su odobrile ovaj projekat koji bi trebalo da se razvije na lokaciji na kojoj se u prošlosti nalazio popravni centar za maloletnike Spofford Juvenile, i koji će doneti mnoštvo raznovrsnih sadržaja na površini od pet hektara.

Nekadašnji popravni dom za maloletnike zameniće zeleni prostori, stambene zgrade i prostori za kreativce.

Projekat Peninsula, koji je prvi put prikazan 2016. godine, predstavlja potpunu transformaciju trenutne lokacije u prostor na kom će biti smešteno oko 740 pristupačnih stambenih jedinica, 4.830 kvadratnih metara otvorenog javnog prostora, čime će se razviti i potreba za novih 300 radnih mesta, piše Dezeen.

Ispravljanje grešaka iz prošlosti

„To je veliki dan za pravdu u Bronksu. S obzirom na to da ćemo izgraditi više od 700 pristupačnih stambenih jedinica, dosta otvorenog javnog prostora i prostora za pokretanje manjih biznisa u Hunts Pointu, na mestu stare zgrade Spofford, vidimo zajednicu koja se izdiže i ispravlja stare greške.“, rekao je gradonačelnik Njujorka Bill de Blasio.

Prostor za umetnike

Kao prostor mešovite namene Peninsula će imati 1.400 kvadratnih metara komercijalnih sadržaja, kao i 4.645 kvadratnih metara lakog industrijskog prostora, ali i oko 5.000 kvadratniih metara zajedničkog prostora, od kog će četvrtina biti namenjena radu umetnika.

Kompleks će se graditi iz tri faze. Očekuje se da će se prva faza završiti 2021, druga 2022, a da će kraj treće faze a ujedno i završetak svih radova biti gotov do 2024. godine.

Redering: WXY architecture + urban design/Body Lawson Associates

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *