Vijetnamski restoran Ưu Đàm u Hanoju predstavlja vegetarijansku oazu koja je osmišljena spram drevne budističke priče.

Kako bi dobile inspiraciju za projekat, arhitekte obično moraju da se vrlo dobro udube u materiju. Upravo je takav slučaj sa studijom Le House koji potpisuju enterijer ovog zanimljivog restorana. Naime, tri etaže ugostiteljskog objekta Ưu Đàm predstavljaju tri budistička perioda: prošlost, sadašnjost i budućnost. Za svaki od ovih prostora odabrani su različliti enterijerski detalji, počev od svakog komada nameštaja, preko salveta, štapića za jelo, pa sve do mnogobrojnih biljki koje krase restoran. Međutim, jedna biljka, odnosno, cvet je stavljena u centar pažnje ovog restorana!

Inspirisan pričom o mističnom cvetu, restoran je izgrađen sa željom da širi pozitivnu energiju na sve svoje goste.

Ưu Đàm je vijetnamska reč za pojam „udumbara“ na sanskritu, čije je značenje „cvet iz raja“. Prema budističkim spisima, udumbara je izuzetno redak cvet koji cveta samo jednom u tri milenijuma, u periodu kada se Buda javlja među ljudima. Nakon hiljada godina prikupljanja suštine zemlje i raja, udumbara tiho cveta, predstavljajući čist i dragoceni predznak nove prosperitetne ere.

Inspirisan ovom pričom, vegetarijanski restoran Ưu Đàm izgrađen je sa željom da proširi pozitivnu energiju ovog na sve svoje goste.

U Ưu Đàm vlada prijatna i mirna atmosfera, u kojoj se služi izuzetna, hranljiva i zdrava hrana za sve goste, njihove porodice i prijatelje, navodi se u saopštenju.

„U bučnoj i užurbanoj svakodnevici, teško je ne osećati se nezarobljenim u ovakvom mirnom prostoru koji budi u čoveku želju za meditacijom,“ navode arhitekte za ArchDaily.

„Visokokvalifikovani kuvari restorana svaki obrok i piće pripremaju od srca, usmereni energijom na Majku Prirodu i ističu da je svaki njihov gost cenjen baš kao jedan cvet udumbare,“ navode arhitekte.

Arhitekte iz firme Le House se nadaju da će ovaj inspirativan restoran pomoći posetiocima da se što zdravije hrane i pronađu svoj unutrašnji mir.

Pogledajte još slika iz enterijera:

Foto: Le House

Kad ste već ovde…