Foto: Ivo Tavares Studio
Arhitektura

Presečena kuća za veću privatnost i efikasniji raspored prostorija

Uvlačenjem jednog dela objekta dobijen je prostor na otvorenom izolovan od pogleda ali i detalj koji pleni pažnju. 

Kuća od 286 metara kvadratnih tamne siluete, koja se nalaze u oštrom kontrastu s okolnom prirodom, postavljena je na blago brdovitom terenom, pored puta sa koje se pruža pogled na portugalsko mesto Santo Tirso. Arhitekte firme Hous3 su objasnile da su jednostavne linije objekta reinterpretacija stereotipa tradicionalne portugalske kuće.

U zoni prizemlja je posebno zanimljiv uvučen prostor, koji je organizovan kao kao terasa.

Arhitekte su svoj projekat otpočele od orijentacije objekta definisanjem ose severoistok-jugoistok, kao i usmerenošću objekta ka najboljem pogledu na mesto, kažu arhitekte za ArchDaily.

Iako postoji jasno izražena linearna orijentacija, glavni volumen organizovan je u razigranoj konfiguraciji, a može se uočiti i manji volumen, prirastao uz glavni, koji takođe aluzija na anekse tradicionalnih kuća ovog kraja.

Ulaz u kuću

Iz ulazne zone stupa u prostrani otvoreni prostor ispunjen prirodnom svetlošću, u kom su organizovani dnevni boravak, kuhinja i trpezarija.

Uvučen prostor

U zoni prizemlja je posebno zanimljiv uvučen prostor, koji je organizovan kao kao terasa, a koji dopušta masivan prodor prirodne svetlosti u kuću. Ovaj prostor takođe služi i kao produžetak stanovanja, sve do bazena i trpezarije na otvorenom.

Ovaj prostor takođe služi i kao produžetak stanovanja, sve do bazena i trpezarije na otvorenom.

Ovaj centralni otvoreni blok omogućava i razdvajanje unutrašnjeg prostora.

Staklo kao veza s prirodom

Privatna zona je na jugoistoku, u kojoj su spavaće sobe i radna soba, od kojih svaka ima staklena vrata preko kojih se stvara vizuelna i fizička veza sa okolnom prirodom.

Na severoistoku, gde su smeštene tehničke prostorije kuća ima duplu spratnu visinu, pa se preko kružnog stepeništa iz prostora dnevnog boravka može stupiti na galeriju.

Svetao enterijer

Za razliku od tamne spoljašnjosti kuće, koja svojim jednostavnim oblikom stvara upečatljivu, gotovo grafičku siluetu u pejzažu, unutrašnjost objekta je takođe jednostavna ali ga karakterišu svetle boje, minimalistički i topao dizajn enterijera u kom se odvija miran život svakodnevice.

Mirni deo kuće

Mirni deo kuće takođe odlikuje jednostavno, ali je enterijer u nešto toplim bojama. Spavaće sobe su suptilno ušuškane, sa zasebnim izlazima u dvorište.

Pogledajte još nekoliko fotografija ove kuće:

Grafičke podloge

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Zoran

    Kakva elegancija. U svakom delicu .
    Steta sto je na ruznoj lokaciji.
    Oci odmaraju i uzivaju u istrazivanju kuce.
    Ogroman lajk!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *