Dr Aleksandar Videnović (1963-2023); Foto: Arh.bg.ac.rs
In Memoriam

Preminuo arhitekta dr Aleksandar Videnović (1963-2023)

Svoj pedagoški rad na Arhitektonskom fakultetu ostvarivao je u okviru Departmana za arhitekturu kroz mnogobrojne i raznovrsne nastavne aktivnosti, a autor je brojnih projekata i monografija.

Dr Aleksandar Videnović, redovni profesor Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta rođen je u Beogradu 1963. godine. Arhitektonski fakultet upisao je 1982. godine, gde je i diplomirao 1989. godine.

Magistarsku tezu „Transformacija načina stanovanja u kontekstu razvoja agrarnog u industrijsko društvo na primeru Crne Trave“, odbranio je 1995. godine.

Zvanje Doktora nauka u oblasti arhitekture, stekao je 2016. godine, odbranom doktorske disertacije „Revitalizacija centara u selima brdsko-planinskih područja istočne Srbije“.

Tri decenije na fakultetu

Posvećen profesiji kroz akademsko pedagoški, naučno-istraživaki i stručno-umetnički radu više od tri decenije, od dana svog zaposlenja na Arhitektonskom fakultetu 1990. godine, gde je, prošavši kroz sva saradnička i nastavnička zvanja, 2022. godine, izabran u zvanje redovnog profesora za užu oblast arhitektonsko projektovanje, ostavrio je značajne rezultate.

Učestvovao je u brojnim naučno-istraživačkim projektima, studijama i ekspertizama, samostalno i u timu, kao i na mnogim naučnim i stručnim, međunarodnim i nacionalnim, konferencijama, seminarima i kongresima sa radovima od kojih su mnogi objavljeni u zbornicima, navodi se na sajtu Arhitektonskog fakulteta.

Pisao je i objavio brojne naučne i stručne radove.

Foto: Arh.bg.ac.rs

Projekti

Autor je velikog broja studija, prostorno-programskih i idejnih rešenja za nove objekte, rekonstrukcije, dogradnje, enterijere i parterna uređenja, od kojih su mnoga realizovana: osam stambeno-poslovnih objekata u Beogradu, Nastavna baza Univerziteta u Beogradu – Šumarskog fakulteta u – hotel ″Piramida″ u Vrnjačkoj banji, Autobuska stanicu sa pratećim sadržajima u Crnoj Travi, Restoran – sojenica, forland reke Save u Sremskoj Mitrovici, Pristupni plato i aleja groblja Lešće u Beogradu itd.

Stručno-umetnički radovi dr Aleksandra Videnovića izlagani su na međunarodnim i nacionalnim izložbama.

Mentor na preko 170 master i diplomskih radova

Svoj pedagoški rad na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu, ostvarivao je u okviru Departmana za arhitekturu, kroz mnogobrojne i raznovrsne nastavne aktivnosti, pre svega kroz rukovođenje projektanskim studijima i seminarima, kao i nizom izbornih predmeta na Osnovnoj i Master master akademskoj nastavi.

Bio je mentor na preko 170 master i diplomskih radova. Učestvovao je u nastavi kako magistarskih, tako i doktorskih studija arhitekture. Bio je aktivan i kao mentor na međunarodnim studentskim konkursima koji su rezultirali nagradama, kao i na alternativnim i letnjim školama i susretima arhitekture.

Autor je brojnih monografija:

(2022) A. Videnović i M. Aranđelović, NOVI ZAPISI U PREDELIMA, REAFIRMACIJA PRIRODNIH I STVORENIH VREDNOSTI

(2022) A. Videnović i M. Aranđelović, JAVNO U RURALNOM: REAFIRMACIJA, REVITALIZACIJA SEOSKOG ZADRUŽNOG DOMA DEJAN, VLASOTINCE

(2020) A. Videnović i M. Aranđelović, DISKONTINUITET GRADA, REDEFINICIJA TRADICIONALNIH URBANIH STRUKTURA

(2017) A. Videnović: OBNOVA CENTARA U RURALNIM PODRUČJIMA – NOVI ZAPISI, naučna monografija

(2012) A. Videnović, Miloš Aranđelović, Goran Babić: PREPOZNAJETE LI … BOJE …, kataloška monografija

(2011) A. Videnović: CRTANI I PISANI ZAPISI KAO MEMORIJA I PODSTICAJ poglavlje u monografiji TRAGOM PROŠLOSTI (Arhitektonsko i etnografsko istraživanje Šar planine u delu Zorana B. Petrovića i Božidara Petrovića),

(1996) A. Videnović: – CRNA TRAVA, ŽIVOT, KRIZA I NADA, naučna monografija, biblioteka Dissertatio, izdavač: Zadužbina Andrejević, recenzenti: Prof. arh. Zoran B. Petrović, prof. arh. Dimitrije Mladenović

(1993) A. Videnović: POSTOJEĆE STANJE I PERSPEKTIVE RAZVOJA SEOSKIH TETRITORIJA I NASELJA U SRBIJI, Pregledni članak u monografiji, sveska 3, edicija Urbanologija – Procesi urbanizacije, (sa grupom autora)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. Zorka Dragovic

    Divni covjece, uvijek cu te psmtiti po dobru!
    Naselja Rajska su dobila Projektanta.

  2. Zoran Marković

    Sve naj za kolegu koji je ostavio večni trag puta koji mnogi poštuju i koji će biti praćen.
    Slava mu

Ostavite odgovor

Obavezna polja *