Branko Bojović (1940-2020); Foto: D. Ćirikov
In Memoriam

Preminuo Branko Bojović: arhitekta, urednik i kritičar

Reči arhitekte Branka Bojovića koje su mogle da se čuju u medijima, imale su posebnu težinu, trezveno promišljanje i realna rešenja.

Crni talas odlazaka naših kolega arhitekata se nastavlja. Nakon Branislava Milenkovića i Spasoje Krunića napustio nas je i arhitekta Branko Bojović, vrsni urbanista i temeljni kritičar arhitektonsko-urbanističkih poduhvata u Beogradu i širem regionu. Vrsnom stručnjaku, koji je svoja znanja primenio kako u praksi tako i u teoriji, kroz mnogobrojne urbanističke projekte, učešća na stručnim i naučnim konferencijama i mnogobrojnim intervjuima i nastupima u domaćim medijima.

Rukovodilac je izrade Generalnih urbanističkih planova Požarevca, Bara, Sokobanje, Šapca i drugih manjih gradova širom bivše Jugoslavije.

Arhitekta Bojović rođen je 1940. godine u Beogradu. Nakon završenih studija na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu (1959-1963) zapošljava se u Službi za urbanistička i komunalno-stambena pitanja i Jugoslovenskom institutu za urbanizam i stanovanje. Nakon ovih poslova biva angažovan kao savetnik u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije (1986-1989). Nakon toga postaje predsednik Gradske komisije za urbanizam, član izvršnog saveta i izvršnog odbora Skupštine grada Beograda (1989-1994), nakon čega se vraća angažmanu u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije.

Preko 70 planova gradova

Tokom više od pola veka duge karijere isključivo se bavi urbanističkim projektovanjem, prostornim planiranjem, a iza sebe je ostavio oko 70 planova, delujući kao rukovodilac izrade Generalnih urbanističkih planova Požarevca, Bara, Sokobanje, Šapca i drugih manjih gradova širom bivše Jugoslavije. Ova iskustva, kao i rad sa političarima lokalnih samouprava, naučila su ga načinu funkcionisanja državnih institucija, procesu razvoja projekata, od iniciranja, preko planiranja i projektovanja, do realizacije.

Stručni kritičar u medijima

Iskustva koja su mu pomogla da razvije realnu sliku prilikom razmatranja određenog problema ili kritike određenih pojava u arhitektonsko-urbanističkom svetu u kojem se prepliću politika i struka. Iz tih razloga, reči arhitekte Bojovića koje su mogle da se čuju u medijima, imale su posebnu težinu, trezveno promišljanje i realna rešenja, koja su političari sa promenljivim uspehom slušali i primenjivali. U svojim javnim istupima imao je taktičnosti i veliku dozu zdravorazumske logike, onu crtu koja često fali umetničko-utopistički nastrojenim arhitektama.

Branko Bojović bio je dugogodišnji urednik časopisa Izgradnja

Njegovom zaslugom časopis Izgradnja, čije je bio dugogodišnji glavni urednik, postao je naučno glasilo velikog renomea.

Naučno-teorijska crta arhitekte Bojovića takođe je bila izuzetno naglašena. Autor je ili koautor oko 35 studija, preko stotinu članaka u stručnoj literature i periodici (Politika, Večernje novosti, Nin, Izgradnja, Arhitektura – urbanizam itd.), kao i oko 50 referata na naučnim stručnim skupovima regionalnog i domaćeg karaktera.

Njegovom zaslugom časopis Izgradnja, čije je bio dugogodišnji glavni urednik, postao je naučno glasilo velikog renomea u kojem su svoja istraživanja publikovale arhitekte i urbanisti, građevinski, šumarski i mašinski inženjeri, prostorni planeri i svi drugi čije delovanje je bilo vezano za građevinsko-arhitektonsku struku.

Bio je predsednik Urbanističkog društva Beograda, počasni građanin Sokobanje i nosilac preko dvadeset različitih društvenih priznanja.

Srodni linkovi:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *