Materijali

Lakša i ekonomičnija: Opeka od opušaka cigareta

Izgleda da pušenje ipak može biti i korisno… Ono što je za nekoga otpad, za drugoga je novi građevinski materijal!

Istraživači s Naučnog instituta u Melburnu (RMIT) predstavili su svoju ideju o izradi opeke od jednog od najvećih zagađivača planete: opušaka cigareta! Osim što bi se na ovaj način smanjila količina otpada, stvorio bi se i modifikovan građevinski materijal koji ima manju težinu.

Cigle od cigareta 02

Cigarete su jedan od većih problema u oblasti zaštite životne sredine jer svake godine baci se na na milijarde novih opušaka. Oni stvaraju tone toksičnog otpada jer u sebi sadrže metale kao što su hrom, arsen, nikl, a svi oni kroz vodu i zemljište cirkulišu planetom, piše Archdaily.

Oko 6 milijardi cigareta proizvede se svake godine, a one stvore 1,2 miliona tona opušaka. Ova cifra se može povećati za više od 50% do 2025. godine i to najviše zbog porasta svetske populacije.

– istakao je Dr. Mohajerani sa RMIT-a.

 

Ideja naučnika sa RMIT-a jstee da se opušci cigareta sjedine s glinom pre pečenja opeke. Na ovaj način osim što će se očuvati sredina, utrošiće se i 58% manje energije pri procesu pečenja. Dobijeni proizvod ima iste karakteristike kao i standardna opeka, ali je i lakša i pritom je bolji izolator.

Cigle od cigareta

Sa Instituta u Melburnu tvrde da opušci unutar cigle, nakon pečenja, ne mogu da isparavaju u životnu sredinu, kao i da ovakve cigle nisu kontaminirajuće.

Pogledajte kako opušci cigareta mogu da štite čelik od korozije:

Opušci cigareta štite čelik od korozije

Firme iz kategorije Zidarski materijali:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *