Aktuelno

Opušci cigareta štite čelik od korozije

Kineski stručnjaci tvrde da su otkrili korisnu primenu za bezbrojne opuške koji svakog dana završe na ulicama, u parkovima, na plažama i drugim javnim mestima, a koji, kako je pokazalo njihovo istraživanje, mogu da zaštite čelik od korozije.

Opušci spadaju u načešći otpad širom sveta, a utvrdjeno je da ispuštaju hemikalije koje su smrtonosne za ribe i na drugi način štete prirodnoj sredini, preneo je Rojters.

Na ideju o mogućnosti da se opušci iskoriste je došla jedna kineska studentkinja, koja je uočila da oni boje vodu u smeđu boju, kao antiseptici. Želeći da proveri moguće dejstvo opušaka, ona ih je sakupila na džakove.

Tim stručnjaka sa univerziteta Sijan Djaotong iz severozapadne Kine je potom utvrdio da ekstrakt vode u kojoj su bili opušci cigareta, može u velikoj meri da zaštiti od korozije čelik tipa N80, potopljen u hlorovodiničnu kiselinu na 90 stepeni Celzijusa. Rezultati ovog istraživanja su nedavno objavljeni u časopisu „Industrijska i rudarska hemija“ Američkog društva za hemiju.

Pomenuta vrsta čelika se često koristi za proizvodnju cevi za bušenje na naftnim nalazištima. Korozija takvih cevi naftne kompanije košta na milione dolara godišnje. Moguća primena opušaka bila bi i od znatnog ekološkog značaja za Kinu, u kojoj živi oko 30 odsto svetskih pušača.

(Tanjug)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *