Aktuelno, Arhitektura, Dešavanja

Eduardo Souto de Moura osvojio nagradu Pritzker za stadion u Bragi

Za projekat fudbalskog stadiona u Bragi u Portugalu arhitekta Eduardo Souto de Moura dobio je prestižnu nagradu Pritzker 2011.

Specifičnost ovog stadiona je u tome što je uklesan u stenu koja ga okružuje. Arhitektura je inspirisana južnoafričkim Inkama pa tako čelične konstukcije u vidu struna premošćavaju dve strane terena dok je krov nadstrešnice izveden u obliku baldahina . Eduarno je vodio i računa o poziciji terena pa ukolikom nemate para za kartu, utakmicu možete posmatrati i sa brda Monte Crasto.

Prestižna nagrada Pritzeker se smatra kao „Nobelova nagrada za arhitekturu“ i ove godine dodelio ju je lično Barak Obama, predsednik SAD koji je ujedno i priljatelj familije Pritzker. Da je Obama želeo da postane arhitekta – poznato je od ranije, međutim u svom govoru je otkrio i da je „mislio da će biti kreativnija osoba, ali pošto nije takav ispao, otišao je u politiku“.

Eduardo Souto de Moura
Barak i Mišel Obama
Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Igor Conic

    Inace, postoji izreka: „Lisabon peva, Porto radi a Braga se moli“ zbog velikog broja crkava u tom portugalskom gradu. Zbog toga se i ovaj stadion odlično uklapa u ambijent.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *