Prvonagrađeno rešenje na arhitektonskom konkursu raspisanom u Splitu; Vizuelizacija: Prostorne taktike
Konkursi

Pogledajte nagrađena rešenja za budući Centar akutne medicine u KBC Split

Objekat treba da pruži optimalne prostorne i infrastrukturne uslove za preglede, dijagnostiku i lečenje pacijenata, kao i kvalitetno okruženje za zaposlene.

Društvo arhitekata Splita (DAS) objavilo je rezultate konkursa za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rešenja Centra akutne medicine s objedinjenim hitnim bolničkim prijemom (CAM) na na lokaciji KBC Split – Firule, koji je ta zdravstvena ustanova kao investitor raspisala 23. novembra prošle godine.

Na konkurs koji je trajao do 21. februara 2023. godine u propisanom roku pristiglo je 6 radova, a stručni žiri doneo je odluku da prvu nagradu u neto iznosu od 268.000 kuna  (35.569,71 EUR) dodeli radu splitskog biroa Prostorne taktike, odnosno tima koji čine Antonia Vuletić, Luka Cvitan, Borna Penjak i Nemanja Šekularac.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Prvonagrađeni rad; Ilustracija: Prostorne taktike

Ciljevi konkursa

Opšti cilj sprovođenja konkursa bio je dobijanje savremenog rešenja koje će biti ekonomično i održivo u izvođenju i održavanju. CAM kao deo bolničkog sklopa treba medicinskim radnicima da osigura funkcionalno i kvalitetno, radno optimalno okruženje, te da omogući optimalno korišćenje prostora u smislu zahteva za brojem personala.

Specifični cilj konkursa bio je odabir kvalitetnog oblikovnog, funkcionalnog i ekonomičnog arhitektonskog rešenja, koje će biti podloga za izradu idejnog projekta za ishodovanje lokacijske dozvole budućeg centra. CAM kroz svoju arhitekturu treba da odražava namenu koja se u njemu odvija, odnosno da pruži optimalne prostorne i infrastrukturne uslove za preglede, dijagnostiku i lečenje pacijenata.

Prvonagrađeni rad; Ilustracija: Prostorne taktike

Zemljište predviđeno za smeštaj građevine CAM-a obuhvata delove nekoliko katastarskih parcela u površini od cca 10.046 kvadratnih metara.

Prostor predviđen za realizaciju Centra akutne medicine s objedinjenim hitnim bolničkim prijemom smešten je u južnom delu bolničkog kruga na lokaciji Firule, južno od glavne bolničke zgrade (kliničkog dela) te zgrade između glavne bolničke zgrade (kliničkog dela) i paviljona klinike za plućne bolesti.

Predviđeno je da se garaža smesti južno od glavne bolničke zgrade (kliničkog dela), te da se sama zgrada CAM-a smesti između glavne bolničke zgrade (kliničkog dijela) i paviljona klinike za plućne bolesti. Zemljište predviđeno za smeštaj građevine CAM-a obuhvata delove nekoliko katastarskih parcela u površini od cca 10.046 m².

Zona obuhvata konkursnog zadatka

Druga nagrada

Drugu nagradu u neto iznosu od 167.500 kuna (22.231,07 EUR) dodeljen je radu koji potpisuje tim Arhitektonskog biroa Kuzmanić Ante d.o.o. iz Splita u sastavu – Ante Kuzmanić, dia,  Marin Kaliterna, dia, Sara Markovina, mag.ing.arch, Marin Dvornik, mag.ing.arch, Sanja Vondra, dia i Andrej Čikeš, dipl.ing. (FH).

Drugonagrađeni konkursni rad; Ilustracija: Arhitektonski biro Kuzmanić Ante d.o.o.

Ostale nagrade

Treća nagrada nagrada u neto iznosu od 100.500 kuna (13.338,64 EUR) pripala je autorskom timu zagrebačke firme AG Planum koji sačinjavaju Marko Cvjetko, dia, Miron Hržina, Ivica Keršić, Dunja Sloković i Elena Tikvić.

Četvrtu nagradu u neto iznosu od 80.400 kuna (10.670,91 EUR)  dobio je splitski Porticus d.o.o. za projektiranje, dok je 53.600 kuna (7.113,94 EUR) pripalo petonagrađenom radu koji potpisuju Nino Virag i Ivan Grubišić-Tasić.

Trećenagrađeni konkursni rad; Ilustracija: AG Planum

Članovi žirija

Stručni žiri radio je u sastavu: prof. art. Dario Gabrić, dia, prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, dr. med, Zdravko Janković, dia, Toma Plejić, dia, Darko Stresec, dia, a zamenici članova žirija bili su Ivan Križić, dia, te prof. prim.dr. sc. Zdravko Perko, dr. med.

Svih šest konkursnih radova možete pogledati na ovom linku.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *