Aktuelno, Novi objekti

Amatciems: Nepoznati raj u Letoniji

Amatciems je smešten 80 km od Rige, glavnog grada Letonije, i 12 km od Cēsisa, grada od nepunih 20.000 stanovnika. Ako želite da se smestite na osamljenom i slabo poznatom mestu na svetu – ovo je pravo mesto za vas.

Za manje od 200.000 evra možete kupiti kuću smeštenu u veličanstvenom krajoliku, prirodnom raju neopisive lepote.

Na Amatciemsu nema asfaltiranih puteva a mesto za gradnju kuće pomno se bira kako bi se uklopilo u već postojeći krajolik.

Pri izgradnji se vode načelom da nova kuća ne sme narušiti prirodnu lepotu krajolika, mora omogućiti svakom vlasniku mogućnost da uživa u njegovom delu šume i prirodnom rezervoaru slatke vode.

Dopušteno je svega nekoliko načina gradnje – izgradnja fasade od drvenih trupaca, kombinacija trupaca i prirodnog kamena, oblaganje ukrasnim drvetom, kao i ukrašavanje spoljašnjih zidova ukrašenim staklom.

Što se tiče krovova i tu ima preporuka pa se možete odlučiti između slamnatog krova, krova pokrivenog drvenom šindrom, krova obloženog keramičkim crepom ili šindrom od cementnih vlakana. To ne znači da su vlasnici nužno ograničeni na te materijale. Nove ideje koje ne narušavaju okolinu, uvek su dobrodošle.

Svako je domaćinstvo priključeno na infastrukturnu mrežu – vodovod, kanalizaciju, struju kao i optičke kablove.

Amatciems ima sopstvene rezerve pitke vode – bare, jezera i potoke. Akumulacije su međusobno spojene kako bi se u kišnim razdobljima vode slivale iz jednog dela u drugi – na taj se način izbegava opasnost od poplave.

Meštani se mogu diviti jelenima i srnama, lisicama, pticama i drugim životinjama koje se slobodno kreću ovim područjem, ili pak provoditi vreme u šetnji šumom, u potrazi za šumskim plodovima ili pečurkama koje rastu svuda uokolo.

Selo je već privuklo stanovnike koji cene jednostavnost saživota s prirodom pa je ova zajednica je u potpunosti multietnička.

Amatciems je stambena zajednica, ali odiše više duhom rezervata prirode. Mnogi ugledni arhitekti već sad nazivaju Amatciems spomenikom kulture budućnosti.

Lokacija sela Amatciems


View Larger Map

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. Argis

    Letonija ima 3000 jezera i uglavnom su lednicka. Ona izgledaju prelepo i moze se iz njih piti! Ako se neko odluci da kupi tamo kucu nece pogresiti! 🙂 Mada dosta je tamo hladno…

  2. Tanja

    Želim tamo kućicu……..:-D

Оставите одговор

Obavezna polja *