Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici; Foto: Spomenik Database
Dešavanja

O jedinom delu Bogdana Bogdanovića u Vojvodini 23. decembra u Sremskoj Mitrovici

U sklopu svečanog zatvaranja izložbe planirana je serija predavanja i stručnih radionica vezanih za arhitektin memorijalni kompleks u najvećem gradu Srema.

Velika retrospektivna izložba „VEČITO“, posvećena stogodišnjici rođenja velikana srpske i jugoslovenske arhitekture, Bogdana Bogdanovića (1922, Beograd – 2010, Beč), nakon beogradske premijere tokom septembra i oktobra meseca nastavlja život u nizu gradova u unutrašnjosti u kojima se nalaze Bogdanovićevi memorijali.

Na svakom lokalitetu gostovanja priređuje se i novi, dodatni korpus izložbe posvećen monografski tamošnjem spomeniku, uz seminarske aktivnosti koje se tematski odnose na njegovu istoriju i prostorno-umetničke vrednosti, a izložba se trenutno može videti u Sremskoj Mitrovici, u raskošnoj Baroknoj sali Muzeja Srema.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Plakat izložbe

Celokupno stvaralaštvo podeljeno u 5 korpusa

Izložba u Sremskoj Mitrovici tretira celokupno stvaralaštvo Bogdanovića i čini je 5 korpusa:

  • veliki eksponati monografski posvećeni svakom Bogdanovićevom memorijalu – u neuobičajenoj formi velikih krugova;
  • izložbene vitrine sa Bogdanovićevim književnim stvaralaštvom;
  • panoi sa topografskom mapom Bogdanovićevih dela na prostoru SFRJ, hronološkom kartom, bibliografijom i detaljnim pregledom Bogdanovićeve izložbene aktivnosti;
  • postavka monografski posvećena Spomen-groblju u Sremskoj Mitrovici;
  • multimedijalni film u trajanju od 82 minuta koncipiran kao virtuelna poseta svakog Bogdanovićevih dela na terenu – sa zemlje i iz vazduha.

Spomen groblje u Sremskoj Mitrovici je jedino Bogdanovićevo delo u Vojvodini.

Mitrovačko izdanje izložbe „VEČITO“ realizovano je kroz saradnju sa lokalnim stručnjacima i institucijama kulture, i nadovezuje se na jubilej osamdesetogodišnjice stradanja naroda Srema od strane nemačkog okupatora 1942. godine. Autorka i kustoskinja je mr Mare Janakova Grujić, koja potpisuje i likovni identitet izložbe, a organizatori su Opština Sremska Mitrovica i Muzej Srema.

Izložba je u Baroknoj sali Muzeja Srema; Foto: Muzej Srema

Program svečanog zatvaranja

Svečano zatvaranje planirano je za petak, 23. decembar, u Baroknoj sali Muzeja Srema, uz seriju predavanja i stručnih radionica koje se odnose na Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici – jedino Bogdanovićevo delo u Vojvodini.

12.00 Radionica za decu „Čika Bogdanov crtež“

13.00 Autorsko vođenje kroz izložbu – ličnost i sveukupno delo arhitekte Bogdana Bogdanovića

14.00 Istoričarka Gorana Lemajić (Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica), predavanje: Istorijat memorijalnog kompleksa „Spomen-groblje“ u Sremskoj Mitrovici

15.00 Arhitektkinja Adrijana Škorić (Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica), predavanje: „Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici – projekat rekonstrukcije i revitalizacije spomenika“

Pogled iz vazduha na jedino delo Bogdana Bogdanovića u Vojvodini; Foto: Muzej Srema

Spomen groblje na 12 hektara

Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici se nalazi pored starog pravoslavnog groblja, na mestu gde su bile zajedničke grobnice nekoliko hiljada poginulih i streljanih tokom Drugog svetskog rata. Na ovom mestu podignut je memorijalni kompleks na prostoru površine od oko 12 hektara.

Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici je zaštićeno kao znamenito mesto od velikog značaja.

Uređeno 1959. godine prema projektu arhitekte Bogdana Bogdanovića, a svečano otvaranje održano je 4. jula 1960. godine. Posle je bilo obnovljeno i obogaćeno novim sadržajima, te se smatra potpuno završenim od oktobra 1981. godine.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *