Arhitektura

Gradi se centar Perelman na mestu srušenih bliznakinja

Izgradnja ovog umetničkog centra u Njujorku bila je pod znakom pitanja. Međutim, ugovorom o zakupu parcele razrešene su sve dileme ali sada prašinu diže visina zakupa.

Nakon što je pitanje finansiranja budućeg umetničkog centra Perelman pretilo otkazivanjem njegove izgradnje, planovi su ponovo nastavljeni nakon uspostavljanja dogovora sa gradom. Naime, Andrew Cuomo, guverner Njujorka, saopštio je da je potpisan ugovor na 99 godina prema kom će Centar Perelman plaćati na godišnjem nivou zakup parcele u iznosu od 1 dolar. Međutim, Lučkoj upravi će morati isplatiti 48 miliona dolara za pokrivanje troškova izgradnje podzemnog objekta, koja se nalazi u fazi izgradnje i koja bi trebalo da bude završena u toku ove godine.

Centar Perelman biće novi dom njujorškog plesa, pozorišta, muzike, filma i opere.

Od procenjenog iznosa od 363 miliona dolara, potrebnog za izgradnju objekta, prikupljeno je 295 miliona, uključujući i donaciju biznismena Ronalda O. Perelmana, u iznosu od 75 miliona, čije će ime i nositi novi njujorški umetnički centar, piše ArchDaily. Ronald je američki investitor i filantrop koji se ostvario u poslovima prodaje namirnica, alkohola, cigara, šminke, automobila, računarske opreme…

Perelman Center, koji je projektovala njujorška arhitektonska firma REX, biće izgrađen između One World Trade centra i Kalatravinog Transportation Huba.

Objekat površine 8.360 kvadratnih metara imaće kubusnu, pravilnu formu i predstavljaće novi dom njujorškog plesa, pozorišta, muzike, filma i opere.

Kompozicija građevine

Očekuje se da će Perelman Center biti završen 2020. godine.

Rendering: Luxigon

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *