Aktuelno, Izvođenje

Sikstinska kapela predstavlja Mikelanđelovo remek-delo u novom svetlu

Kompanija Osram osvetliće tavanicu Siktinske kapele sa 7.000 LED svetiljki. 

Od kako je 1980. godine Vatikan blokirao prozore zbog svetlosti koja je ugrožavala Mikelanđelovu fresku iz 16. veka, posetioci Sikstinske kapele mogu u veoma slabo osvetljenom prostoru da posmatraju čuveno remek-delo. Međutim, uskoro će tavanica kapele biće kompletno osvetljenja LED rasvetom što će omogućiti posetiocima da vide mnogo više detalja i nijansi koje je oslikala Mikelanđelova ruka. Zbog specifičnosti svetla koja odaje, LED rasveta ne nanosi štetu ovom umetničkom delu.

sikstinska-kapela-led-2

Vekovima unazad, posetioci su mogli da uživaju u Mikelanđelovom delu u istim uslovima u kojima je i on slikao – u prostoru osvetljenom prozorima. Međutim, na zahtev umetničkih konzervatora, Vatikan je prozore morao da zatvori zbog moguće štete koju svetlost može da nanese freski. Sikstinska kapela je nakon toga osvetljena halogenom rasvetom ali ove sijalice nisu mogle da prikažu bogatstvo boja koje je Mikelanđevo izveo slikajući Strašni sud.

Zahvaljujući novom svetlosnom sistemu kojeg čini 7.000 LED svetiljki, posetioci će moći da vide boje i detalje baš onako kako je Mikelanđelo zamislio.

Renesansni slikar prilagođavao je linije i boje obliku tavanice pa će se LED rasveta postaviti baš tako da se svaki detalj uzme u obzir.

Vatikan je ovaj posao poverio nemačkoj kompaniji Osram. Njihov zadatak je da isprojektuju interaktivni LED sistem koji će dati pravu sliku boja na fresci. Takođe, prednost LED rasvete je i u njihovom životnom veku ali i u maloj potrošnji energije.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *