Građevinarstvo

Savršen balans: Spajanje stare kuće s novom

Kući u Holandiji staroj više od sto godina bilo je potrebno dodati novi objekat. Studio Prototype je napravio sjajno rešenje!

Adaptacija istorijskih objekata je uvek pipav posao ali ovaj primer dokazuje da je „suživot“ starih i novih kuća moguć. Obnavljanje kuće sagrađene 1910. godine uz dodavanje nove za treću generaciju porodice urađeno je tako da se poštuje nasleđe originalnog objekta. Projektanti su ispratili originalni dizajn imitirajući oblik starog objekta ali oblikujući ga u potpuno novi materijal.

House-W-Studio-Prototype-3

Malim pomeranjem volumena novog objekta ostvarena je suptilna veza između dve kuće – kaže arhitekta Jeroen Steenvoorden.

Originalna kuća napravljena je od cigle a kako bi se napravila podobna razlika između dva objekta, fasada nove kuće urađena je od dasaka kedrovine koje su postavljene pod nagibom.

House-W-Studio-Prototype-5

Nova kuća je okrenula leđa ulici – na čeonoj fasadi nema prozora! Ideja je da se kuća potpuno otvori ka dvorištu što je učinjeno kreiranjem verande koja je odvojena od spoljašnjosti kliznim staklenim vratima.

House-W-Studio-Prototype-2

I u enterijeru se oseti spajanje starog i novog.

House-W-Studio-Prototype-6

Kuća je dobila ime House W – kao dva slova „V“ koja se spajaju. Baš kao i ove dve kuće.

House-W-Studio-Prototype-4House-W-Studio-Prototype-7House-W-Studio-Prototype-8

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *