Građevinarstvo

Otvoren najduži viseći most od stakla na svetu

Ovaj most od 300 metara koji je u potpunosti izveden od stakla namenjen je samo za najhrabrije.

Nakon što je prošle godine u kineskom Nacionalnom geološkom parku Shiniuzhai otvoren sličan stakleni most (s drvenom ogradom), pre nekoliko dana otvoren je nov most koji je potpuno transparentan. Ukoliko se plašite visine, na ovom mostu od staklenih panela postavljen na visinu od 180 metara nema šta da tražite.

stakleni most 01

Most je pušten u rad 24. septembra, a neki od prvih posetilaca, zbog ogromnog straha, prelazili su ga četvoronoške. Izvođači tvrde da strah od pucanja stakla ne bi trebalo da postoji, jer je mostu projektovan tako da se u istom trenutku može kretati i do 800 ljudi.

stakleni most 02

Neki nisu mogli da izdrže pa su ih odvukli na leđima…

stakleni most 03

Iako deluje tanano, ovaj most projektovan je tako da izdrži zemljotres, udare jakih vetrova kao i mraz.

stakleni most 06

Ukoliko se dogodi da staklo debljine 24 milimetra pukne, što projektanti navode kao nemoguće, čelična konstrukcija ne dozvoljava da pešacima da se išta dogodi, piše Archdaily.

stakleni most 04

stakleni most 05

Pored ostalih građevinskih atrakcija od stakla, poput lifta i osmatračnice, po kojima je ovaj nacionalni park poznat, planira se izgradnja još jednog staklenog mosta. Planirano je da naredni most bude još duži (za 80 metara) ali će biti postavljen na još veću, čitaj strašniju, visinu od 300 metara!

stakleni-most-kina

Pogledajte i kako izgleda stakleni pešački most u Ljubljani.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *