Fasada je izvedena od betonskih blokova koji su zatim obloženi panelima od bambusa: Foto: Vilela Florez (Mariana Vilela, Daniel F. Flórez)
Arhitektura

Mediteranska kuća od bambusa koja se hladi vetrovima

Sa ograničenim, ali ne tako malim, budžetom od 80.000 evra u brazilskom letovalištu izgrađena je kuća površine 185 kvadratnih metara koja je miks Mediterana.

Brazilska arhitektonska firma Vilela Florez isprojektovala je moderan dom Casa Bambu, koji se nalazi u ruralnom predelu severoistočnog Brazila, a napravljen je, kao što i samo ime kaže, od bambusa. Ova kuća za odmor je izgrađena u tačno zadatom roku od deset meseci, za par koji većinu godine provodi na jedrilici, ploveći Sredozemljem. Upravo pod uticajem Mediterana i lepih iskustava koji su tamo stekli, nastala je kuća u kojoj dominiraju plave nijanse u enterijeru koje podsećaju na more, a tu je i portugalski kameni pod u mozaiku koji se često koristi u partnerom uređenju. Pogledajte kako je to ispalo:

Kuća je orijentisana tako da se kretanje vetrova iskoristi za prirodnu ventilaciju objekta.

Fasada dvospratnog objekta, izvedena je od betonskih blokova koji su zatim obloženi panelima od bambusa.

“S obzirom na ograničen vremenski rok predviđen za projektovanje i izgradnju, jednostavan volumen u kom su sobe direktno je povezan sa otvorenim dnevnim boravkom koji je popločan načinom na koji se formiraju tradicionalni portugalski trotoari. Ovaj stambeni prostor na otvorenom bočno je zaštićen kamenim zidovima, a hladovina se postigla postavljanjem nadstrešnice od bambusa. Osim prirodne palete boja, koja prati drvene površine, bambus i kamen, spavaće sobe su u mediteransko plavoj boji, koja podseća klijente na njihove brodske avanture.”, rekle su arhitekte za Inhabitat.

Casa Bambu ima tri spavaće sobe i tri kupatila, koji su odvojeni od dnevne zone koja je organizovana na otvorenom i orijentisana na bazen.

Kuća je orijentisana na način da se koristi kretanje vetrova kao prirodna ventilacija.

Osnova kuće:

 

Foto: Vilela Florez (Mariana Vilela, Daniel F. Flórez)

Kada ste ovde pogledajte:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *