Građevinarstvo

Rešenje za poplave: Kuće od bambusa koje plutaju na vodi

Rešenje u borbi protiv poplava stanovništva jugoistočne Azije mogla bi biti kuća od bambusa koja može da izdrži poplavne talase visine i do tri metra.

Vijetnamski dizajnerski studio H&P Architects pronašao je rešenje za poplave u vidu plutajućih kuća koje su pogodne iz više razloga: praktične su, jeftine i održive.

One su napravljene od bambusa, na platformama od reciklliranih buradi za naftu i tu konstrukciju fiksiraju čelični šipovi. Bambus em što je lokalni materijal em je pogodan zbog svoje zatezne čvrstoće pa se može korisitit za izradu i zidova i krovova.

Floating Bamboo 02

 

Naftna burad bi u slučaju poplave ovu konstrukciju održale iznad vode, dok bi je šipovi usidrili i onemogućili da odpluta daleko ili da se sudari s nekom drugom konstrukcijom.

Floating Bamboo 03

Ove kuće od bambusa projektovane su sa dosta trouglastih i kvadratnih otvora koji omogućavaju prodor prirodne svetlosti ali i provetrenost prostorija. Po potrebi se lagano i brzo zatvaraju pružajući potpunu zaštitu od lošeg vremena.

Floating Bamboo 04

Kuće pritom i izgledaju lepo.

Floating Bamboo 08

Bambus je odličan materijal za gradnju.

Floating Bamboo 09

U unutrašnjosti, dnevni boravak i spavaća zona zauzimaju najveću površinu u prvom nivou, dok se manja zona na potkrovlju koristi za rad. Iako su ovi objekti dizajnirani funkcionalno kao kuća, mogu se organizovani u sistem i time pretvoriti, na primer, u školu ili u lokalnu ambulantu.

Floating Bamboo 07

Fasada, odnosno sistem montiranja bambusa, organizovan je tako da se preko sitnih otvora, noću stvara nekakav vid uličnog osvetljenja iz unutrašnjosti kuća. Mestimično ukinuti redovi bambusa na fasadi mogu biti ispunjeni biljkama i tako stvoriti vertikalni vrt .

Floating Bamboo 06

Ove kuće mogle bi biti najbolje rešenje za ovu oblast čiji su najveći i najučestaliji problem poplave. Koristeći se lokalnim materijalima i tehnikama, ukupni troškovi za izgradnju ovakve kuće ne iznose više od 2.000 dolara.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *