Osam terena u zgradi od 90 metara; Rendering: Carlo Ratti Associati
Arhitektura

Teniska kula: 8 terena naslaganih jedan na drugi

Osam zarotiranih teniskih terena postavljenih jedno na drugo čini zgradu od 90 metara koja se lako može montirati ali i demontirati.

Italijanska firma Carlo Ratti Associati predstavila je konceptualni projekat Playscraper, sa neformalnim nazivom Tennis Tower (Teniska kula), pod čijim krovom se nalazi osam vertikalno organizovanih teniskih terena tako da čine objekat visine oko 90 metara. Projekat je osmišljen u saradnji s italijanskim arhitektom Italo Rotom, a po narudžbini RCS MediaGroup.

Arhitekte su objekat zamislile kao skup osam terena samostalne konstrukcije, koji su postavljeni jedan iznad drugog, a svi zajedno bi, uključujući i određene otvorene prostore, imali površinu od 5.500 kvadrata.

Fasade bi imale ekrane za prenos mečeva jer u objektu ne bi bio organizovan veliki broj mesta za publiku.

Svaki zatvoreni teren imao bi transparentne bočne zidove, koji bi bili zarotirani u određenom pravcu, pružajući na svakom nivou raznovrsne poglede na okruženje. Osim toga, fasade bi sadržale i određenu vrstu ekrana koji bi mogli da se koriste za prenos mečeva i drugih događaja koji bi se održavali, s obzirom na to da u unutrašnjosti objekta ne bi bio organizovan veliki broj mesta za publiku.

Laka montaža i demontaža

Prema predloženom projektu koristila bi se „inovativna građevinska tehnologija zasnovana na laganoj sendvič strukturi od nerđajućeg čelika“, razvijena od strane Broad Sustainable Building.

Jedna od pogodnosti ovog objekta, prema rečima arhitekata, bila bi i jednostavna demontaža, kao i ponovno instaliranje objekta na drugoj lokaciji. Pretpostavljaju da bi ovaj fleksibilni pristup išao u prilog kružnom sistemu funkcionisanja današnjih sportskih događaja, koji se sele od lokacije do lokacije tokom cele godine.

Arhitekte ističu da im je primarna ideja bilo istraživanje nove vrste javnog prostora koji je organizovan vertikalno umesto horizontalno. Ipak, firma Carlo Ratti Associati za sada ne spominje nikakve konkretne planove za realizaciju ovog konceptualnog projekta.

Kad ste već ovde…

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Nikooo

    Arhitekte su zaboravili na pristup. Kako doci do terena kada nema lifta? 😂

Ostavite odgovor

Obavezna polja *