I projekat prof. Vladimira Lojanice našao se među nominovanima; Foto: Relja Ivanić
Aktuelno, Izdvojeno

Ovih pet projekata autora iz Srbije nominovano je za Piranesi Award 2022

Nacionalni selektor odabrao je Kuću od konoplje na Homolju, kampus kompanije NCR, zgradu Central u Pančevu, Vilu IB u Istri i Nemačku školu u Beogradu.

Tokom prošle sedmice objavljene su nominacije za priznanje Piranesi Award, godišnju nagradu za najuspešnije nove arhitektonske realizacije iz 11 država Srednje Evrope.

Zemlje iz kojih realizovani i studentski projekti mogu konkurisati za nagradu su Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Grčka, Italija, Mađarska, Slovačka, Slovenija i Srbija.

Arhitekti iz navedenih zemalja mogli su se prijaviti na takmičenje za nagradu putem nacionalnih selektora, a potom je svaki nacionalni selektor odabrao 5 realizovanih arhitektonskih radova izgrađenih u poslednje dve godine.

Da podsetimo, Piranesi Award dodeljuje se svake godine u sklopu međunarodne konferencije Piranski dani arhitekture. Prvo izdanje nagrade dodeljeno je davne 1989. godine, a od 2008. uvedena je i kategorija studentskih projekata.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

5 projekata po izboru Andreja Strehoveca

Nominovane arhitektonske projekte izabrali su selektori za navedenih 11 država, a oni su Anne Isopp (Austrija), Hana Kevilj (BIH), Maroje Mrduljaš (Hrvatska), Jana Tichá (Češka), Venetia Tsakalidou (Grčka), Zsolt Gunther  (Mađarska), Alberto Alessi (Italija), Slavica Stamatović Vučković (Crna Gora), Henrieta Moravčíková (Slovačka), Mojca Gregorski (Slovenija) i Andrej Strehovec (Srbija).

Projekti arhitekata iz Srbije koje je odabrao nacionalni selektor Strehovec su sledeći: Kuća od konoplje na Homolju, arhitekata Ljubice Arsić i Daniela Fuchsa, Kampus kompanije NCR na Novom Beogradu, arhitekte prof. Vladimira Lojanice, Zgrada Central u Pančevu, arhitekte Danila Dangubića, Villa IB u Krasici u Istri, arhitekte Predraga Milutinovića (MAPA Architects) i Nemačka škola u Beogradu, arhitekata Bojane Marković, Stefana Đorđevića i Dejana Mojića (Takt studio).

U nastavku pogledajte fotografije nominovanih projekata iz naše zemlje.

Kuća od konoplje na farmi Bela reka – Ljubica Arsić i Daniel Fuchs

Kuća od konoplje na Homoljskim planinama; Foto: Marko Milovanović

 

NCR-ov kampus na Novom Beogradu – prof. Vladimir Lojanica

Arhitektonsko-urbanističko i oblikovno rešenje potpisuje prof. arh. Vladimir Lojanica; Foto: Relja Ivanić

 

Zgrada Central u Pančevu – Danilo Dangubić

Zgrada Central u Pančevu; Foto: Darko Gajić

 

Villa IB u Krasici u Istri – Predrag Milutinović

Kuća u Istri po projektu beogradskog biroa MAPA architects; Fotografije: Miloš Martinović

 

Nemačka škola u Beogradu – Bojana Marković, Stefan Đorđević i Dejan Mojić

Vila na Senjaku sagrađena je 1956. godine; Foto: Relja Ivanić

Studentski projekti

Studentske projekte izabrao je međunarodni žiri čiji su članovi iz Srbije bili Zoran Abadić (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu), Bojana Pašajlić (Filološko-umetnički fakultet, Univerzitet u Kragujevcu) i Slobodan Jović (Departman za arhitekturu i urbanizam, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad).

Izabrani projekti naših studenata su: Gradski depo: Supermarket, studenta Teodora Jovanovića, Hotel Delfin: Beograd iznad Beograda, studenta Filipa Popovića, Integrativna urbana obnova starog centra Kragujevca, studentkinje Katarine Urošević, Konceptualni dizajn Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu, studentkinje Marije Vojisavljević, Rekonstrukcija i revitalizacija Studija M u Novom Sadu, studentkinja Bojane Uzelac, Anje Marjanović, Anastasije Radovanović i Ive Pejčić, kao i Revitalizacija kompleksa Agrohem, studentkinje Nine Čegar. 

Sve nominovane projekte možete pogledati na ovom linku.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    jako volim kuću od konoplje i nemačku školu za koju sam pre 9 meseci i predvideo da može biti kandidat za nagradu, sjajno urađen posao! za mene ste već osvojili nagrade , sve čestitke !

Ostavite odgovor

Obavezna polja *