Aktuelno

Oslo zabranjuje promet automobilima u centru grada od 2019.

Nakon Pariza i Hamburga, i norveška prestonica je napravila značajan korak u rešavanju problema zagađenja vazduha prouzrokovanog automobilima.

Pariz je nedavno uveo zabranu prometa automobila s dizel motorima koja će stupiti na snagu 2020. godine dok Hamburg sličan plan želi da sprovede u narednih petnaestak godina. Međutim, Oslo ima još smeliji plan: zabrana saobraćaja za sva vozila (ne samo dizelaše) u centru grada do 2019. godine! Kada ova regulativa stupi na snagu, to će biti prvi grad u Evropi koji je uveo trajnu zabranu za promet vozilima u centru grada, piše Independent.

Do 2019. godine u Oslu će biti sagrađeno 60 kilometara novih biciklističkih staza.

 

Međutim, zabrana saobraćaja neće biti jedina mera već će ona doći u paketu s alternativnim transportnim rešenjima. A to je plan da se do 2019. godine u Oslu sagradi 60 kilometara novih biciklističkih staza! Zajedno s ovim ambicioznim projektom, kapaciteti javnog transporta biće značajno prošireni kako bi svi oni koji su dolazili kolima u centar dobili alternativu.

Iako će promet automobilima biti zabranjen to neće važiti za autobuse kao i za dostavna vozila i kamione koji snabdevaju prodavnice. Automobila će u centar grada moći samo invalidi.

Biće interesantno videti kako će izgledati adaptacija ove regulative i koliko će nivo zagađenja zaista biti smanjen.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *